Puheenaihe

Poliisi nettirikoksista: Suurin osa petoksista tehdään netissä – uhka lasten joutumisesta seksuaalirikoksen uhriksi todellinen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Tuire Punkki

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puhui lauantaina Poliisin päivän tapahtumassa Haminan torilla. Kolehmaisen mukaan suurin osa petoksista tehdään nykyisin netissä.

– Rikolliset kalastelevat pankkitunnuksia ja virittelevät epäilyttävän halvalta tuntuvia tilausansoja. Netissä saatetaan tehdä petoksia toisen ihmisen henkilötunnuksella tai kiristää laittomasti hankituilla valokuvilla, Kolehmainen kuvasi puheessaan.

– Lasten houkutteleminen netissä, niin kutsuttu grooming, on iso huolenaihe ja seksuaalirikoksen uhriksi joutumisen uhka todellinen. Samalla kun on turvattava näiden rikosten tutkinta ja uhrien auttaminen, pitää kiinnittää erityistä huomiota rikosten ennalta estämiseen. Lapsista ja nuorista huolehtiminen on kaikkien yhteinen asia, Kolehmainen jatkoi.

Kolehmaisen mukaan suomalainen yhteiskunta on niin verkottunut, että verkkorikoksen uhriksi voi joutua kuka tahansa, vaikka ei lainkaan käyttäisi sosiaalista mediaa tai nettiä.

Kolehmaisen mukaan lähiympäristön rikosilmiöistä ihmisiä huolestuttavat eniten rattijuopot, ampuma-aseilla tehdyt rikokset, huumeet, seksuaalirikokset ja pahoinpitelyt. Niille kaikille on yhteistä hengen ja terveyden vaaraan saattaminen ja siten turvallisuuden tunteen horjuttaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat