Puheenaihe

Kansanedustaja vetoaa: Oikeuskanslerin otettava kantaa poliisin sananvapausrikostutkintoihin – "Tutkinnanjohtaja on ollut aktiivipoliitikko"

Kansanedustaja Leena Meri. Arkistokuva.

Ari Peltonen / ESM arkisto

Oikeuskanslerin on otettava kantaa Helsingin poliisin rikoskomisario Pekka Hätösen esteellisyyteen kolmeen kansanedustajaan liittyvissä sananvapausrikostutkinnoissa, vetoaa kansanedustaja Leena Meri (ps.). Meri tuo asian esiin tiedotteessaan.

Helsingin poliisilaitos kertoi 14. elokuuta käynnistäneensä tutkinnan Hätösen esteellisyydestä. Syynä on se, että Hätönen on itse kuulunut vihreisiin.

Meri vaatii oikeuskanslerilta ratkaisua Hätösen mahdollisesta esteellisyydestä kolmen kansanedustajan sananvapausrikoksissa. Poliisi epäilee Päivi Räsästä (kd.), Hussein al-Taeeta (sd.) ja Juha Mäenpäätä (ps.) kiihottamisesta kansaryhmää vastaan.

– Pekka Hätönen on ollut vihreiden aktiivipoliitikko ja nyt hän tutkii muiden poliitikkojen sanomisia nimenomaan politiikassa. Hän itse ei koe olevansa esteellinen annettuaan eroilmoituksen vihreiden luottamustehtävistä, Meri sanoo tiedotteessaan.

Esitutkintalaki lähtee siitä, että poliisi on esteellinen, jos hänen puolueettomuutensa muusta erityisestä syystä vaarantuu, Meri kertoo tiedotteessaan.

– Minusta meidän tulisi saada ratkaisu siitä, missä menee esteellisyyden ja puolueettomuuden raja tässä kyseisessä tapauksessa. Kyse on yleisellä tasolla kansalaisten oikeudesta voida luottaa siihen, että rikoksia ja päätöksiä tekevät esteettömät virkamiehet, Meri perustelee tiedotteessaan.

Meren mukaan oikeuskanslerin tulee toimia oma-aloitteisesti ja ohjata oikeuskäytäntöjä enemmän.

– Ylimmät laillisuusvalvojat ovat merkittävässä asemassa esteellisyyden oikeuskäytäntöä luotaessa. Jos nyt niin koskaan olisi tarve oikeuskanslerin ratkaisulle. Olisi ryhdikästä jos oikeuskansleri ottaisi asioita myös itse ratkaistavaksi, ettei asioiden vireille tuleminen ja ratkaisuja saaminen olisi pelkästään kansalaisten kantelujen varassa, Meri toteaa tiedotteessaan.

Meri (ps.) on lakivaliokunnan puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat