Paikalliset

Kolumni: Kumpi paljastaa värinsä ensin, syyslehdet vai hallitus?

Tampereen kaupunki

Kuntatalous on saamassa ensi vuodelle ansaitsemansa rahoituksen, viimein. Korjausliikettä on kiivaasti odotettu kasvavilla kaupunkiseuduilla, jossa kasvavan väestön palveluista on huolehdittu niukkenevassa rahatilanteessa.

Edellisen hallituksen päätökset veivät kunnilta kunnille noin miljardin valtionosuusrahoitusta. Tämä aiotaan korvata kunnille ensi vuonna 2020. Tällä estetään kuntataloutta huononemasta entisestään.

 

Uuden hallituksen työpöydällä ovat muun muassa kuntien tehtäväkenttä, kuntalain uudistaminen ja tilannekuva kuntien asemasta. Tämän toiminee pohjana tavoitteiden asettamiselle. Tehtäviä emme kunnissa kavahda, jos rahoituksesta on huolehdittu. Näin onkin luvattu, mutta siitä on kyettävä pitämään kiinni.

Kuntien ja kaupunkiseutujen erityispiirteiden soisi nousevan työn keskiöön. Samat lääkkeet eivät tepsi joka alueella, sillä oireet ja niiden syyt eroavat toisistaan. Olemme valmiit etsimään yhdessä parhaita keinoja alueidemme haasteiden ratkaisemiseen.

Esimerkiksi talouskasvusta huolehtimisessa ja työllisyyden parantamisessa meillä on samanlaiset tavoitteet. Pirkanmaan alueellinen työllisyyskokeilu osoitti tuloksillaan, että työllisyyden ja elinvoiman edistäminen edellyttää työkaluja ja toimivaltaa kunnille. Keinoja on, tarvitaan vielä lupa toimia.

Voisiko sama toimia myös sote-uudistuksessa? Kuntien tuottajaroolin ja mahdollisen Uudenmaan erillisratkaisun selvitystyöt tuovat kuhinaa kuntakentille. Jatkammekin Pirkanmaalla kuntavetoisen sote-ratkaisun tekemistä määrittelemällä palvelulupaukset ja -kriteerit. Seuraamme tietenkin tiiviisti hallituksen ratkaisuja sote-uudistuksen etenemisessä.

 

Tampereen ja pääkaupunkiseudun keskeiset tavoitteet ovat pääradan parantaminen ja lisäkapasiteetin saaminen lisääntyvän rataliikenteen tarpeisiin. Tampere-Helsinki-raideosuuden suunnittelu on saatava etenemään ripeästi. Tulevan EU-rahoituskauden hakuaikataulu alkaa pian painaa päälle. Koko maan talouskasvua silmällä pitäen ei ole varaa vitkastella. Odotamme hallitukselta rohkeita ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä.

 

Lauri Lyly

Kirjoittaja on Tampereen pormestari (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat