Paikalliset

Kolumni: Puutarha kauppakeskukseen ja puisto Keskustorille

-

Tampere rakentaa kuumeisesti keskustaa. Vasta viime vuosina on huomattu kaupungin kansallismaiseman arvo, kosken ympäristö ja sen mahdollisuudet. Olemme vihdoin päässeet nauttimaan kosken vieressä kulkevasta näköalasillasta ja hiljalleen ravintolat ovat alkaneet hyödyntää paremmin veden läheisyyttä.

Kauppakeskuksia on keskustassa vierekkäin kaksi. Jää nähtäväksi menestyvätkö molemmat. Perinteisen shoppailun sijaan moni kaipaa viihtyisyyttä ja mahdollisuuksia nauttia miljööstä. Voisiko kauppakeskusten yhteyteen tehdä sisäpuutarhan? Voisiko kaupunki tarjota ostosten sijaan enemmän elämyksiä ja mukavaa yhdessäoloa? Singaporen lentokenttä toteutti upean trooppisen sisäpuutarhan vesiputouksineen ja on hurmannut sillä koko maailman.

Tampereella on paljon kaunista luontoa jota tuoda esiin. Pyynikin luonnonsuojelualue alkaa olla jo kulunut. Kaupunki toivoo että kulkijat kulkisivat merkityillä teillä sillä muuten vapaa tallaaminen uhkaa kuluttaa aluetta lisää. Tarvitsemme siis kipeästi lisää luontoa myös ydinkeskustaan. Esimerkiksi Frenckelin ja keskustorin alueen parkkipaikkojen tilalle voisi tehdä pienen keskuspuiston.

Tampere menestyy jos tunnistaa identiteettinsä, yhteisöllisenä, luonnonläheisenä ja toimivana sisämaakaupunkina kauniine järvineen ja metsineen. Elävä keskusta on osa reseptiä mutta keskustan viehätys ei rakennu pelkästään liiketilojen, hotellien, kulkuvälineiden kautta.

Tampereen henki saadaan esiin siten, että ihmisillä on mahdollisuuksia päästä virtaavan veden ääreen kahville ja vehreiden puiden suojaan liikenteeltä.

Loistava esimerkki on Pispala, jossa ihmiset toteuttavat täysin uniikilla tavalla urbaania luonnonläheistä elämää, kasvimaineen ja soutuveneineen. On aivan tavallinen näky että asukkaat kulkevat kylpytakissaan katuja pitkin järveen uimaan. Ihmiset elävät ympäröivästä luonnosta ja sen keskellä.

Pohjavesilähteestä on helppo hörpätä raikasta vettä kesken kävelyn ja kesällä juhlitaan pienimuotoisia kaupunkifestareita alueen omilla ehdoilla, saunafestivaalin ja sadonkorjuujuhlan myötä.

Tiina Elovaara

Kaupunginvaltuutettu (sin.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat