Paikalliset

Huumeongelma ei ratkea rankaisemalla – Tamperelainen kaupunginvaltuutettu poistaisi käyttörangaistuksen kokonaan: "Trendi maailmalla"

Minna Minkkisellä on 10 vuoden kokemus päihdetyöstä.

Joonas Alanne

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Minna Minkkinen toivoisi Suomen huumepolitiikkaan inhimillisyyttä.

Minkkisen mielestä käyttäjien rankaiseminen ei auta huumeongelman ratkaisemisessa.

– Päihdekenttämme on muuttunut. Meillä käytetään paljon huumeita ja hyvin eri tavoin kuin silloin kun lainsäädäntö on tehty. Se, mitä nähdään tuolla kadulla, edustaa vain murto-osaa kaikesta. On paljon käyttäjiä, jotka käyttävät huumeita satunnaisesti lyhyitä jaksoja elämänsä aikana ja lopettavat.

 

Hän sanoo, että lainsäädäntö on jäänyt jälkeen kentän tapahtumista. Minkkisen mukaan nykyinen huumelainsäädäntö vain lisää käyttöä ympäröivää stigmaa ja aiheuttaa käyttäjille kohtuutonta haittaa.

Minkkinen haluaisi muuttaa lakia ihmisoikeuslähtöiseksi ja muun muassa poistaa käyttörangaistuksen.

– Trendi maailmalla on, ettei huumeidenkäytöstä enää rangaista. Esimerkiksi Portugalissa käyttäjiä ei rangaista vaan heille tarjotaan apua tai hoitoja, riippuen siitä, mistä tilanteesta jää kiinni ja mikä se tilanne on.

– Jos sinä esimerkiksi menet festareille ja jäät kiinni pilvenpoltosta, saat siitä merkinnän rikosrekisteriin. Se leima aiheuttaa parikymppiselle ongelmia koko loppuelämän ajan. Me tiedämme, että pelko rikosrekisteristä ei estä huumeiden kokeilemista.

 

A-klinikkasäätiön Muunto-hankkeessa selvitettiin, onko Suomeen mahdollista perustaa päihdetyöhön liittyvä palvelu, jossa huumeiden käyttäjät voisivat testauttaa ostamiaan aineita ilman kiinnijäämisen pelkoa. Minkkinen kannattaa tätä.

– Tutkimukset osoittavat, että jos aine ei ole sitä, mitä käyttäjä luulee ostaneensa, hän todennäköisesti jättää sen käyttämättä. Huumeiden seassa voi olla esimerkiksi pesuainetta. Toinen syy on se, että palvelun käyttäjät olisivat mitä todennäköisimmin niitä, joita palvelukenttä nykyisellään ei tavoita.

Minkkisen mukaan nykyiset päihdepalvelut on rakennettu ongelmakäyttäjille.

– On tärkeää, että päihdepalvelut tavoittaisivat satunnaiskäyttäjät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin voitaisiin estää käytön muuttuminen ongelmaksi ja tarjota apua haittojen vähentämiseksi.

Huumeita hän ei lähtisi laillistamaan.

– Mielestäni Suomi ei tarvitse yhtään lisää laillisia päihteitä. Totuus on kuitenkin osoittanut, että ihmiset käyttävät päihteitä lainsäädännöstä huolimatta. Lähtisin siitä, että käyttörangaistus poistetaan ja sakkojen tilalle tarjotaan hoitoa. Kertakäytöstä rankaiseminen on kohtuutonta. Käyttörangaistuksen poistaminen ei tarkoita huumeiden laillistamista.

Minna Minkkinen

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu (vas.) ja kaupunginhallituksen jäsen.

Valmistunut lähihoitajaksi 2003 ja sosionomiksi 2008.

Vuosien kokemus päihdetyöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tampere perusti nuorille uuden matalan kynnyksen huumehoidon palvelun21.8.2019 09.01
Joka neljäs nuori tuntee huumeissa ajaneen – ja näin moni pysäyttäisi kännikuskin22.7.2019 09.16
"Työllisti poliisilaitosta poikkeuksellisen paljon" – Poliisi julkaisi synkät luvut viikonvaihteen Blockfestiin liittyen19.8.2019 11.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat