Paikalliset

Kolumni: Vauhtia raiteille, ministeri Marin!

-

Yksi Suomen tärkeimmistä infrahankkeista on Suomirata: nopea junayhteys Helsingistä Tampereelle, ja aina Ouluun saakka.

Tuhannet suomalaiset lähtevät aamuisin kodeistaan Tampereelta töihin Helsinkiin, Seinäjoelle ja muihin suomalaisiin kuntiin. Unelmien työpaikka ei aina löydy oman kodin läheltä, ja työmatkat ovat yleisiä. Yritykset ja osaajat muodostavat laajoja verkostoja, joissa on kasvun voima.

Nopeat raideyhteydet mahdollistavat liikkuvuuden Etelä-Suomessa: työn vastaanottamisen joustavasti, kestävän liikkumisen ja helpon arjen. Pienen maamme kannalta tämä on elintärkeää.

Samalla nopeat junat ovat ilmastopolitiikkaa parhaillaan. Ne siirtävät tutkitusti ihmisiä kumipyöriltä raiteille. Junan on oltava nopein vaihtoehto huomioiden koko matkaketju: mukaan on laskettava liikkuminen kotoa lähtöasemalle ja pääteasemalta lopulliseen määränpäähän.

Ministeri Marin sanoi (HS 20.7.), ettei nopeita raideyhteyksiä olisi mahdollista saada liikkeelle tällä hallituskaudella. Olin tästä kovin harmissani.

Eteenpäin päästään, jos tahtoa on. Nopea raideyhteys voidaan toteuttaa julkisenemmistöisellä hankeyhtiöllä, josta jo hallitusohjelmassa sovittiin. Kiire asian viemiseksi eteenpäin on ilmeinen, sillä Euroopan unioni myöntää seuraavan kerran hanketukea isoihin raidehankkeisiin jo 2021. Jos tähän ei ehditä, on vaarassa, että nopea junayhteys Tampereen ja Helsingin välillä siirtyy vuosikymmenellä eteenpäin.

Nopeilla junayhteyksillä on myös valtava merkitys poismuuton hillitsemiseksi. Tällä hetkellä Tampereen suurin poismuuttajaryhmä ovat nuoret korkeakoulutetut aikuiset. Suurin osa heistä haluaisi jäädä Tampereelle töihin, mutta omalta alalta ei usein löydy työpaikkaa vastavalmistuneelle. Koti, juuret ja perhe pysyvät helpommin Tampereella, kun juna vie vaivattomasti töihin ja takaisin.

Hetkeäkään ei ole hukattavaksi. Nyt on laitettava nopeiden junayhteyksien tulevaisuusinvestointi liikkeelle.

Jaakko Mustakallio

kirjoittaja on Vihreiden varapuheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat