Paikalliset

Kolumni: Kaasua kehitykseen

Tampere voi profiloitua matkailun saralla ekologisen matkailun pääkaupunkina. Se on hyvä tavoite ja mahdollista saavuttaa. Ympäristötietoisuuden kasvun voi antaa sataa omaan laariin.

Tampereella Teiskon alue on luonnon oma valttikortti. Me tavoittelemme sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä, esteettömästi saavutettavia ja taloudellisesti kannattavia matkailupalveluja.

Luonto edellä. Muistaen kasvun huumassa sen, että luontokin kuluu, jos siitä ei pidetä huolta. Ennakolta. Tämä on yhteispeliä joka onnistuu, kun jokainen sektori tietää toisen ja jakaa omat suunnitelmansa ajoissa.

Matkailun kehittämisessä Näsijärvi on ollut lapsipuolen asemassa. Järven rannalle on rakennettava kävelyreittejä, joita voi rauhassa kävellä koti- ja ulkomainen matkailija ja kaupunkilainen. Asiakasvirta kasvaa kun riittävästi kiinnostavia kohteita: putiikkeja, kahviloita, ravintoloita, viehkoja satamia veneineen. Niitä samoja ihania matkakohteita joita ihailemme etelän lomakohteissa.

Näkisin saunapääkaupungin matkailijan suuntaavan saunalautallakin selälle, nauttimaan järvestä, saunasta, puhtaasta luonnosta. Saunaregatta tehtiin, jotta Näsijärven ja järvimatkailun mahdollisuudet nousisivat esille. Reitti voisi kulkea muutaman etapin kautta Lielahdesta Aitolahteen. Pistäytymissatamia, veneilypalveluja, rantaan kävellen kuljettava tie.

Nouse kyytiin, hyppää maihin, jatka matkaa. Viivy Tampereella pidempään, ihastu sen monipuolisuuteen.

Biokaasu on tulevaisuutta. Yksinkertaisella laskutoimituksella muutaman ison karjankasvattajan lannasta saataisiin kaasua määrä, jolla jokainen teiskolainen ajelisi biokaasulla. Kun yleiskaavaan kirjataan merkintöjä merkittävästä suojeltavasta perinnemaisemasta, on iso riski, että alueelle ei voida rakentaa mitään.

Kuitenkin perinnemaisemaa voidaan kannattavasti ylläpitää viljelemällä rikkakasveja, josta saatavasta biomassasta voi tehdä biokaasua . Kaasuaseman perustaminen ei ole kaksinen operaatio.

Kun opiskelin Saksassa, katselin pieniä kaasuasemia tavallisen bensa-asemien yhteydessä. Homma oli järjestetty niin, että kontissa oli kaasua, joka oli yhdistetty mittariin josta autoilija tankkasi autoaan.

Tässä on jälleen yksi mahdollinen tapa viedä matkailua, ekologista ajattelua ja käytännön toimintaa taloudellisesti kannattavasti eteenpäin. Painetaan kaasua järvimatkailun kehittämiseksi ja biokaasua auton tankkiin.

Aloitetaan Teiskosta. Kaasulla voi tehdä sähköäkin.

Pekka Peltonen

Tamperelaisen vieraskynä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat