Paikalliset

Kolumni: Eivät työt mihinkään katoa

Rakennetyöttömyys on laskenut Pirkanmaalla hitaasti, vaikka työpaikkoja on ollut tarjolla ennätyksellisen hyvin. Työttömiä työnhakijoita oli kesäkuussa vielä lähes 24 000 ja heistä 55 prosenttia määriteltiin rakennetyöttömiksi tuoreen Pirkanmaan työllisyyskatsauksen mukaan.

Samaan aikaan yhä useammat yritykset raportoivat, että osaajia on aikaisempaa hankalampi löytää. EK:n heinäkuun lopussa julkaisemassa suhdannebarometrissa 32 prosenttia vastaajista arvioi pulan ammattityövoimasta olevan yrityksen kasvun este.

Onko rakenteellisen työttömyyden kasvu tullut jäädäkseen vai onko asialle jotain tehtävissä?

Suomalaisella koulutusjärjestelmällä on loistava menneisyys, se kykeni vuosikymmeniä tuottamaan osaajia erilaisiin tehtäviin. Tutkintojen perusteet muuttuivat hitaasti, ei ollut tarvetta nopeisiin muutoksiin. Tilanne on kuitenkin 2000-luvulla muuttunut merkittävästi, ja nyt emme pysty uudistamaan osaamista sellaiseksi, joka vastaisi työmarkkinoiden tarpeisiin.

Kun osa osaamisesta vanhenee, syntyy myös uutta työtä, joka edellyttää uudenlaista osaamista. Aika moni työ muuttuu tai katoaa kokonaan. Pankkitoimihenkilöstä on tullut sijoitusneuvoja, koneistajasta yhä enemmän ohjelmoija.

Ensisijaisesti meillä jokaisella on vastuu huolehtia omasta osaamisestamme ja sen kehittämisestä. Vastuuksi yksilölle tosin riittää motivaatio oppia uutta. Tapoja kouluttautua ja rahoittaa koulutus on syytä miettiä uudelleen.

Rakenteellista työttömyyttä on vähennettävä ja osaavan työvoiman saanti turvattava. Millään valtakunnallisella mallilla asia ei ratkea. Tarvitaan paikallista yhteistyötä, jossa lähtökohtana ovat työnantajien tarpeet.

Pirkanmaan työllisyyskokeilu edellisellä hallituskaudella oli toiveita herättävä malli. Työhallinnon ja kunnallisen työllisyyden hoidon voimat yhdistettiin ja tehtiin tiivistä yhteistyötä koulutuksen järjestäjien kanssa.

Ei ole syytä keksiä uutta mallia, vaan jatkaa samalta pohjalta.

Peer Haataja

Kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat