Paikalliset

Hoitaako Manse kylähyppelyn voimin itsensä kulttuuripääkaupungiksi?

Projektipäällikkö Eija Oravuo ajaa Tampereesta Euroopan kulttuuripääkaupunkia.

Pekka Ruissalo

On perjantaiaamu Tampereen Keskustorin kupeessa G Live Labin tiloissa. Lavalle astelee mies, jolla on varmuudella pitkä oppimäärä myös tiloissa pitkään sijainneesta kirjaston lukusalista: Mikko Alatalo.

Kansantaiteilija ja oman genrensä Mister Tampere esittää katkelmia useammista lauluista, joihin niin nykyhetki kuin historiakin nivoutuu sujuvasti.

 

Sitten tulee esille asia. Lavalle astelee Juha Hemánus, Euroopan kulttuuripääkaupunkihanketta Yhdysvalloista vetämään buukattu luova johtaja.

Tavoitteena on, että Tampere ja Pirkanmaa valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuosimallia 2026. Keskeisenä kattoteemana on yhdenvertaisuuden kaupunki.

– Rososta tasa-arvoon, tasa-arvosta rosoon. Se on Tampereen keskeinen tarina, Hemánus sanoo.

Sitten mies esittelee hankkeen muita teemoja. Ensimmäinen arvio niistä voisi olla se, että pensseliin on ladattu teemoja luonnosteltaessa vähintäänkin kaikki värit – jos ei jopa enemmänkin.

– Lapset ja nuoret, dynaaminen historia, kyläläinen identiteetti – jopa kylähyppely. Ja sitten se, että me kaikki rakastamme leikkiä. Olemme tosissamme ja vakavissaan, mutta emme unohda leikkiä, Hemánus maalailee.

 

Kaupungin asiasta julkaiseman tiedotteen mukaan kulttuuripääkaupunkihaun iskulause muistuttaa siitä, että tamperelaisuus on asenne. Iskulauseena siis on Tampere2026 – Tehdään tästä nyt numero!

– Täällä on turhaan vähätelty omia saavutuksia sanomalla, että ei tehdä tästä nyt numeroa. Nyt meidän on opittava tekemään siitä numero, koska Tampere ja Pirkanmaa haluaa olla Euroopan kulttuuripääkaupunki, kirjoitetaan tiedotteessa.

Yhdenvertaisuuden kaupunki -kattoteemalla on haluttu viitata Tampereen historiaan sisällissodan taisteluissa.

– Sisällissodan taisteluista tasa-arvon taistelijaksi nousseella kaupungilla on historialliset ansionsa yhdenvertaisuuden pääkaupungiksi. Mitä se merkitsee nyt ja tulevaisuudessa, se on hyvä kysymys.

 

Sitten esille nousee myös yhdenvertaisuus. Hakuprosessin päällä olevat toimijat haluavat tosissaan hakea kokonaisuuteen myös tasa-arvon merkitystä. Tasa-arvo siis tarkoittaa tasa-arvoa ihan mistä tahansa vinkkelistä katsottuna, ja tulee hankkeen esittelytilaisuudessa useamman kerran esille.

– Kulttuuripääkaupunkihaku haluaa, että huolehdimme Pirkanmaan alueellisesta yhdenvertaisuudesta, kaikkien ihmisten oikeuksista sekä kulttuurin saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Tavoite on olla tasa-arvon kansainvälinen tiennäyttäjä ja yhdenvertaisuuden edistäjä, hanke paaluttaa.

Hankkeessa vastaavana tuottajana työskentelevä Eija Oravuo korostaa, että vaikka taide on keskeisessä osassa, mukana kokonaisuudessa on myös paljon muuta.

– Kaikki tuo muu ei ole välttämättä edes hankkeen vetäjien tiedossa! Pirkanmaalla on lukemattomasti hienoja asioita, mutta moni niistä pysyttelee piilossa. Se johtuu osittain siitä, että ihmiset ovat kauhean vaatimattomia. Hankkeen kautta haluamme tuoda sitäkin esiin, että olkaa ylpeästi esillä sen kautta mitä osaatte ja mitä teette, Oravuo kannustaa.

– Tampereen seudulla on vaikka mitä: nyt ei saa olla turhan vaatimaton. Rohkeasti vaan mukaan toteuttamaan hanketta ja tekemään yhdessä, hän jatkaa.

Kulttuuripääkaupungiksi 2026?

Tästä on hankkeessa kyse

Tampere on päättänyt hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

Kaupunki hakee nimikettä yhdessä 13 pirkanmaalaisen kunnan kanssa. Keskeisesti hankkeessa mukana on muun muassa Mänttä-Vilppula.

Lopullinen hakemus kilpailuun on jätettävä keväällä 2020. Haussa suomalaisia kilpailijoita ovat Oulu ja Savonlinna. Savonlinnan kanssa mukana ovat myös Mikkeli, Kuopio ja Lappeenranta.

Päätös kulttuuripääkaupungista tehdään vuonna 2021.

Edellinen suomalainen kulttuuripääkaupunki oli Turku, joka kantoi titteliä vuonna 2011.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kulttuuripääkaupunkihaun neuvottelukunta kokoontuu ensimmäistä kertaa – Kokous perjantaina Raatihuoneella5.6.2019 11.36
Tampereelle kaivataan lisää luvallisia graffitiseiniä – "Katutaide on yksi taiteenmuoto, jota kulttuuripääkaupungissa kuuluu olla"18.5.2019 14.00
Tampereen kulttuuripääkaupunkihanke sai luovan johtajan ohjaajasta: ”Tampereen tarina on kerrottava uudella tavalla”15.11.2018 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat