Paikalliset

Vakavasta onnettomuudesta selvinnyt Iida Repo avautuu laulaen – "Mikään ei estä ketään tekemästä mitään"

Iida Repo teki levyn Tampereella.

Joonas Alanne

Laulaja, mainostoimistoyrittäjä, tv-tähti... siinä on muutama titteli, jotka kuvaavat Iida Repoa. Big Brotherista pinnalle ponnahtanut ja The Voice of Finlandissa tuomareita hämmästyttänyt laulaja on nyt julkaisemassa ensimmäistä suomenkielistä levyään.

Artistinimeä IIDA käyttävän naisen levy julkaistaan musiikin suorajakelukanavissa tipoittain. Uusi kappale julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 10.

Tähän mennessä kappaleista on jo julkaistu kaksi: Laulu hyvän päivän varalle sekä Tasapainossa. Koko levy on äänitetty Tampereella.

– Kaikki lähti siitä, kun järjestimme pienellä porukalla musiikki ja media -tapaamisen, johon kutsuttiin alan eri toimijoita. Sieltä sitten tällainen huipputuottaja Mikke Neuvonen bongasi minut ja pyysi käymään studiollaan, kertoo Repo.

Neuvonen on tehnyt aiemmin kappaleita muun muassa Uniikille, Diandralle, Jontte Valosaarelle ja Brädille. Aiemmin englanninkielisiä kappaleita esittänyt Iida kokee uuden levyn olevan aiempaa henkilökohtaisempi.

– Englanti tuntui minusta hirmuisen luontevalta, mutta Miken opastuksella ja neuvoilla lähdin kokeilemaan laulun tekemistä suomeksi. Teimme yön pimeinä tunteina ensimmäistä biisiä, joka on levyllä biisi numero kahdeksan, Kiitos ja anteeksi.

Kun kappale oli saatu valmiiksi, päätettiin tehdä koko levy. Mukaan tuli myös toinen tuottaja, Iiro Grönroos eli Iiro Green.

– Aiemmin jouduin huolehtimaan säveltämisestä ja sanoittamisesta täysin yksin. Yhtäkkiä minulla oli apuna pari biisinikkaria, joiden kanssa voi tehdä ja oppia. Se oli todella hienoa.

4716878-n.jpg

Vielä vuonna 2016 Iida Repo levytti musiikkia englanniksi taitelijanimellä Idé. Kuva otettu Apulandian biisileirillä. Kuva: Katja Luoma / ESS

Repolla oli selkeä visio uudesta levystä, joka kantaa nimeä Mantra. Se on saanut inspiraationsa hänen omasta mantrastaan: Kiitollinen, vastuuntuntoinen, tasapainoinen, päättäväinen.

– Koko levy kertoo elämästä, minun kokemuksistani, nousuista ja laskuista.

Esimerkiksi tulevat kappaleet Jos romahdat ja Aikaa ovat Repon mukaan yrittäjille suunnattuja ja ne ovat saaneet vahvasti vaikutteita laulajan omasta elämästä.

Joulukuussa julkaistava Kaikki tässä kertoo vakavasta moottoripyöräonnettomuudesta, johon Repo joutui vuonna 2006. Törmäys rekan kanssa johti pitkään leikkauskierteeseen ja oli lähellä viedä hänen jalkansa.

Repon mukaan Big Brotheriin osallistuminen auttoi häntä käsittelemään vammautumistaan.

– Lähdin sinne, koska minua huvitti, mutta osallistuminen oli myös voimaannuttava kokemus, koska ennen BB:tä vammani tuli aina esille ja jouduin kertomaan saman tarinan uudelleen.

– Ajattelin, että kun menen tuonne niin kerron kaikille kerralla tämän kaiken. Saunassa ja suihkussa käydessä tiesin, että kaikki näkevät vammani. Samalla hyväksyin sen, että olen invalidi.

Hän sanoo saavansa edelleen kiitosta siitä, että on ollut esillä vammansa kanssa.

– Jos perheestä on löytynyt onnettomuudessa loukkaantuneita niin minulle on kerrottu, että he ovat saaneet minulta inspiraatiota toipumiseen. Että mikään ei estä ketään tekemästä mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat