Paikalliset

Pirkanmaalle suunnitellaan yhteistä omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskusta

Tamperetta kaavaillaan uuden toiminnallisen yksikön keskuspaikaksi.

Sauvo Jylhä/ESM:n arkisto

Pirkanmaalle aiotaan perustaa omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskus, johon keskitetään näiden palvelujen lakisääteisiä tehtäviä ja muita toimintoja kunnista. Tavoitteena on tuottaa pirkanmaalaisille laadukkaat ja nykyistä yhdenvertaisemmat palvelut kustannustehokkaasti.

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 15. elokuuta lähteä mukaan keskukseen. Muut Pirkanmaan kunnat päättävät asiasta omalta osaltaan lautakunnissaan syyskuun loppuun mennessä.

Keskuksen toiminta rakennetaan laajentamalla vuonna 2016 perustetun Pirkanmaan ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoidon yksikön toimintaa omaishoitoon ja henkilökohtaiseen apuun.

Omaishoidossa ja vammaispalvelulain mukaisessa henkilökohtaisessa avussa on monia samankaltaisia lakisääteisiä velvoitteita kuin perhehoidossa; esimerkiksi ohjaus- ja neuvontavelvoite, valmennukset, hyvinvointi- ja terveystarkastukset, hoitajien ja avustajien palkkion ja palkkojen maksu sekä sijaisjärjestelyt voidaan siirtää joustavasti yhteiseen keskukseen.

Keskuksen myötä omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun erityisosaamista voidaan keskittää yhteen paikkaan kaikkien Pirkanmaan kuntien käyttöön.

Asiakkaiden omatyöntekijät eli esimerkiksi asiakasohjaajat ja sosiaalityöntekijät työskentelevät jatkossakin kunnissa ja heillä säilyy vastuu palvelutarpeen arvioinnista ja päätöksenteosta. Omatyöntekijät toimivat myös asiakkaiden palvelukokonaisuudesta vastaavina lähityöntekijöinä.

Uuden keskuksen isäntäkunnaksi ehdotetaan Tampereen kaupunkia. Tampere on myös nykyisen Pirkanmaan perhehoidon yksikön isäntäkunta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tampereelle keskitetään 17 kunnan perhehoitoyksikkö23.6.2016 08.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat