Paikalliset

Tampere etsii nyt uusia tukihenkilöitä lapsille ja nuorille – Näin haet

Tampereen kaupunki etsii nyt uusia tukihenkilöitä lapsille ja nuorille.

Armi Suojanen/ESM:n arkisto

Tampereen kaupunki etsii nyt uusia tukihenkilöitä lapsille ja nuorille Tampereella ja Orivedellä. Jos olet tasapainoinen ja pitkäjänteinen aikuinen, tule mukaan uusille tukihenkilöille järjestettävään koulutukseen.

Toiminnasta kiinnostuneille järjestetään syyskuussa kaksiosainen koulutus kahtena peräkkäisenä tiistai-iltana 17.9. ja 24.9.2019 kello 16.30 – 20.00 välisenä aikana. Koulutus pidetään Perheiden talossa (Itsenäisyydenkatu 21 B). Ilmoittaudu mukaan koulutukseen 10. syyskuuta mennessä sähköpostilla osoitteeseen [email protected] (huomaa o-kirjain sähköpostiosoitteessa).

Koulutukseen kuuluu lisäksi henkilökohtainen haastattelu erikseen sovittavana ajankohtana.

Kouluttajina ovat kaupungin perhepalvelujen työntekijät. Lisäksi paikalla on tukihenkilöitä, jotka kertovat kokemuksistaan tukihenkilönä toimimisesta. Koulutus on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun. Kerro ilmoittautuessasi yhteystietosi ja mahdollinen erityisruokavaliosi.

Tukihenkilö on vapaaehtoistyöntekijä, joka tapaa tuettavaa lasta tai nuorta säännöllisesti mukavan yhteisen tekemisen parissa. Tukihenkilön voi saada 7–17 -vuotias tamperelainen tai orivesiläinen lapsi tai nuori, joka tarvitsee tuekseen perheen ulkopuolista aikuista ystävää elämäntilanteensa vuoksi tai on muuten tuen tarpeessa.

Tukea kaipaavia lapsia ja nuoria on paljon, ja osa saattaa jonottaa omaa tukihenkilöään jopa yli vuoden.

Tukihenkilöksi etsitään kaikenikäisiä tavallisia, luotettavia ja turvallisia aikuisia, joiden oma elämä on tasapainossa ja joilla on mahdollisuus antaa aikaa lapselle tai nuorelle. Tukihenkilöllä ei tarvitse olla omia lapsia eikä ammatillista kokemusta lapsista tai nuorista. Tukihenkilö tapaa tuettavaa lasta tai nuorta noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Moni poika toivoo miespuolista tukihenkilöä

– Tukihenkilöksi toivotaan aikuista, jonka kanssa voisi esimerkiksi jutella, tutustua erilaisiin harrastuksiin, käydä leffassa, uimahallissa tai vaikka saada apua läksyihin. Etenkin miehiä tarvittaisiin mukaan toimintaan. Tälläkin hetkellä tukihenkilöjonossa on paljon poikia, jotka odottavat juuri miespuolista tukihenkilöä, kertoo tukihenkilöiden kouluttaja, sosiaalityöntekijä Anna-Mari Junes.

Tukihenkilöä tarvitsevissa lapsissa on esimerkiksi erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia, maahanmuuttajalapsia, yksinhuoltajaperheestä tulevia lapsia tai lapsia, jotka ovat yksinäisiä tai joiden vapaa-aikaan kuuluu paljon pelaamista.

Tukihenkilöä voivat tarvita myös nuoret, jotka toivovat tukea esimerkiksi aikuiseksi kasvamisessa. Lisäksi tukihenkilöä etsitään usein perheisiin, joilla ei ole omaa tukiverkkoa Tampereella.

– Tukihenkilöä odottaa myös lapsia, joilla on neuropsykiatrisia erityispiirteitä. Nämä piirteet ilmenevät usein ylivilkkautena tai impulsiivisuutena. Lapsella saattaa olla myös vaikeutta muodostaa sosiaalisia suhteita ikätovereihin, joten tukihenkilöä tarvitaan tueksi esim. kaveripiirin laajentamisessa, toteaa Anna-Mari Junes.

– Tukihenkilökoulutuksissa vapaaehtoisille annetaan tietoa ja toimintaohjeita myös erityislasten kohtaamisesta, joten kenenkään ei tarvitse arkailla myöskään erityislapsen tukihenkilöksi alkamista, Anna-Mari Junes kertoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ministeriön työryhmä teilasi nuorten osallistumistulon – ehdottaa jokaiselle syrjäytymässä olevalle nuorelle omaa tukihenkilöä19.3.2019 15.39
Tampereella etsitään tukihenkilöitä lapsille ja nuorille – Etenkin miehiä kaivataan6.3.2019 09.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat