Paikalliset

Kolumni: Ilmasto on meidän kaikkien vastuulla

Suomessa ollaan harvoin tyytyväisiä kesän säähän ja lomailmoihin. Syytä tyytymättömyyteen oli varmasti tänäkin. Välillä oli kylmää ja välillä kuumaa. Oikeastaan voisi sanoa, että kesä on ollut sään puolesta aika tyypillinen suomalainen kesä. Säätä ja ilmastoa ei kuitenkaan pidä sekoittaa keskenään. Laajemmin katsoen tilanne on ollut poikkeuksellinen. Viime heinäkuun arvioidaan olevan mittaushistorian kuumin kuukausi maapallolla. Ennätyshelteistä on kärsitty monissa maissa. Samalla jäätiköt sulavat ennätyksellistä vauhtia.

Vaikka tämä kaikki ei toistaiseksi olekaan Suomessa näkynyt kovin voimakkaasti, emme voi ummistaa silmiämme asialta tai jättää ongelmaa muiden hoidettavaksi.

Me suomalaiset ja tamperelaiset emme voi ilmastonmuutosta yksin estää, mutta meidän on tehtävä osamme. Jokainen voi omalta osaltaan muuttaa omia kulutustottumuksiaan ilmastoystävällisempään suuntaan. Helppoa se ei ole, tiedän sen omasta kokemuksestani. Lihaa eksyy edelleen lautaselle usein ja lomalla tuli taas lentokoneessakin istuttua. Yrittää kuitenkin pitää ja vaihtoehtoja miettiä.

Ilmastonmuutoksen hillintää ei pidä jättää vain yksilöiden ja heidän kulutusvalintojensa varaan vaan suurin vastuu on meillä poliitikoilla sekä muilla päättäjillä. Yhteiskuntaa ja taloutta on muutettava ilmastoystävällisempään suuntaan.

Tässä muutoksessa on kuitenkin huomioitava oikeudenmukaisuus. Esimerkiksi verotuksen keinot eivät saa olla sellaisia, että ne osuvat kohtuuttomasti pieni- ja keskituloisiin. Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa liikkumisen tulee olla mahdollista omalla autolla myös pienituloisille. Samalla kuitenkin pitää kannustaa muuttamaan liikennettä niin, että kaupungissa liikutaan julkisella liikenteellä ja yksityisautoilussa siirrytään ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin, kuten sähköautoihin.

Tampere on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Tämä on hyvä tavoite, mutta sen saavuttaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä. Planeetan elinkelpoisena pitäminen on meidän kaikkien vastuulla.

Mikko Aaltonen

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat