Paikalliset

Keikka-arvio: Rammstein osoitti Tampereen Ratinassa, miksi Saksa on sittenkin nasta maa

Rammstein esiintyi Suomessa elokuussa.

Pekka Ruissalo

Elämä on monesti kiinni navakasta sattumasta. Mikäli jo edesmenneeseen DDR:ään syntynyt Till Lindeman ei olisi joutunut kurinpidollisista syistä syrjään maansa uintimaajoukkueesta ja tätä kautta haudannut haaveensa Moskovan kesäolympialaisista 1980, hän tuskin olisi esiintynyt 39 vuotta myöhemmin Tampereen Ratinassa juhlittuna sankarina, yhden maailman tunnetuimman rockyhtyeen laulajana ja keulakuvana.

Rammstein on muutenkin harvinainen, jopa kummallinen outolintu rockmaailmassa. Vuonna 1994 perustettu ryhmä ei ole kokenut neljännesvuosisadassa ainuttakaan miehistönvaihdosta. Lisäksi bändi on takonut tiukasti menemään omalla äidinkielellään.

Historia tuntee ryhmiä kuten Kent, Heroes del Silencio ja laulajan nimeltä Myléne Farmer, jotka ovat esiintyneet ruotsiksi, espanjaksi ja ranskaksi – mutta niitä ei voi verrata Rammsteiniin, joka on saksalla takonut toimintansa lopulta vielä astetta kauemmas edellämainituista. Sitä on ihailtava.

Lisäksi on ihailtava tekstejä: yhtye saa ladattua saksankieliseen sisältöönsä sellaisia elementtejä, että välillä selkäpiitä karmii mutta ainoastaan hyvällä tavalla. Aiheet ja kertomukset osoittavat, että ryhmä on edelleen äärimmäisen tosissaan, vaikka sen esiintymisissä on myös paljon sarjakuvamaisuutta ja suoranaista huumoriakin.

Tamperelaiset olivat viikon aikana havainneet, että Ratinaan on nousemassa semmoinen pytinki, ettei vastaavaa ole nähty Mansessa vielä kellään. Perjantai-iltana saattoi havaita, että se on juuri näin ja mittakaavan ja kuorrutuksen puolesta noin sadan euron pääsylipulle saa taatusti vastinetta.

Ja sitten pyrotekniikka. Laulaja Till Lindeman huomasi takavuosina yhtyeensä harrastavan lavalla pyrotekniikkaa siinä määrin, että on syytä hankkia tulityökortti ettei pala kesken keikan.

Ratkaisua voi pitää perjantain perusteella oikeana: on oikeastaan hämmästyttävää, miten vaikkapa Rammsteinin perustaja, kitaristi Richard Kruspe pysyy yleensä hengissä kahden ja puolen tunnin mittaisen stadionkeikan aikana, siinä määrin läheltä tuliefektit tuuttaavat miehen asemapaikkaa lavalla ja jokainen on askel on varmuudella mietittävä tarkasti.

Rammstein on esittänyt kuluvan vuoden stadionkiertueellaan melko lailla identtistä settiä. Perjantai-iltana Ratinassa vähemmän yhtyeen tuotantoa tunteva saattoi jäädä kaipaamaan ainoastaan Amerika- ja Mutter-biisejä: muuten vanha ja tuore hittimateriaali lyötiin esille monipuolisesti. Lisäksi vanhoista kappaleista myöskin Seemann olisi ollut hyvä lisä kokonaisuuteen.

Muuten perjantain keikasta on todella vaikea keksiä mitään valittamista. Ohjelmanjulistus oli kunnossa, soundit iskivät siihen malliin kuin pitikin – varsinkin rumpumiksaus käynee opiksi ja ojennukseksi oikeastaan kenelle tahansa äänisuunnittelusta ja äänityöstä kiinnostuneelle. Samoin bassosoundi oli alusta loppuun hurjan tanakka.

Paljon maailmaa nähnyt bändi ei myöskään unohtanut yhteiskunnallisuutta. Encoren ensimmäisen biisin jälkeen yhtye purjehti Ratinan keskeltä yleisömeren päällä lautalla päälavalle, jossa heidät vastaanotti laulaja Till Lindeman. Saksankielisessä kyltissä luki ulkomaalaiset tervetuloa. Tuon jälkeen yhtye alkoi esittää tuoretta Ausländer-biisiään.

Viesti kävi tästä harvinaisen selväksi, sitä ei tarvinnut enää alleviivata.

Rammsteinin perjantain keikasta on vaikea keksiä mitään valittamista. Seppo Räty tuumi Stuttgartissa elokuussa 1993, että Saksa on paska maa. Elokuisen perjantai-illan jälkeen on sanottava, että Seppo oli väärässä: Saksa on jo pelkän Rammsteinin ansiosta vähintäänkin nasta maa.

 

Rammstein Tampereen Ratinan stadionilla 9.8.2019. Yhtye esiintyy Ratinassa toistamiseen lauantaina 10.8. Keikka alkaa kello 20.30 ja loppuu viimeistään kello 23.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisi kehottaa varautumaan Rammstein-tungokseen9.8.2019 10.23
Brittiläinen Nigel tuli taas Rammsteinin perässä Suomeen – "Tämä on spektaakkeli, jota et ole aiemmin nähnyt"9.8.2019 10.11
Rammsteinin loppuunmyytyihin konsertteihin vapautui lisälippuja9.8.2019 08.05
Tänä viikonloppuna Tampereella todellakin tapahtuu – Rammstein tuplana, Teatterikesä, Puistokonsertti...8.8.2019 09.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat