Paikalliset

Impro elää ja voi hyvin Tampereella – JadaJada on viihdyttänyt pubikansaa jo 8 vuotta: "Ei meidän juurikaan tarvitse harjoitella"

JadaJadan kuukausittaiset esitykset vetävät O’Connelsin täyteen katsojia.

Joonas Alanne

Yliopistokaupungeista löytyy tilausta englanninkieliselle viihteelle. Tampereella tällaista tarjoaa muun muassa JadaJada Improv, joka esiintyy irkkupubi O’Connelsissa joka kuun ensimmäisenä torstaina.

Kyse ei ole mistään hetken villityksestä. JadaJada on esiintynyt O’Connelsissa jo vuodesta 2011 lähtien. Kyseessä on Tampereen vanhin kokonaan englanninkielinen improryhmä.

Ryhmän perusti Trent Pancy, joka muutti Yhdysvalloista Tampereelle vuonna 2010. Vuotta myöhemmin hän tutustui improfestivaaleilla Jyväskylässä tamperelaiseen Janne Järviseen, joka värväsi mukaan muita paikallisia esiintyjiä.

Tuosta alkuperäiskokoonpanosta on Pancyn ja Järvisen lisäksi mukana enää Samuel Teini.

– Esiinnyimme ensimmäistä kertaa täällä syyskuussa 2011, joten ensi kuussa ryhmämme viettää 8-vuotissyntymäpäiviään, muistelee Pancy.

Mutta mitä on impro? Improvisaatiota, JadaJadan tapauksessa komediaa. Vitsit lentävät jatkuvalla syötöllä ja tilanteet lavalla kääntyvät nopeasti päälaelleen. Esiintyjiltä vaaditaan ennen kaikkea heittäytymiskykyä.

– Impro on nopein tapa edetä ideasta reaktioon. Se on puhdasta luovuutta, intoilee Pancy.

– Nautin siitä, kun voin kahden tunnin ajan vain uppoutua esitykseen ja vapautua arjesta, kertoo Kate Limani.

Spontaaniudesta huolimatta improa myös harjoitellaan. Suurin osa JadaJadan harjoittelusta on ryhmähengen vahvistamista.

– Olemme tehneet tätä yhdessä niin kauan, ettei meidän juurikaan tarvitse harjoitella. Pystymme lukemaan toisiamme paremmin kuin muut ryhmät, jotka eivät ole tehneet tätä yhtä kauan yhdessä, sanoo Janne Järvinen.

– Improvisaatiota voi jossain määrin opetella. On kehyksiä, joiden ympärille esitykset sidotaan, ja tilanteita, joita pystyy ennakoimaan, toteaa improa ja teatteria lapsesta asti harrastanut Ulla Oksanen.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi seksi kanssani -vitsit, joissa esiintyjät joutuvat keksimään naurettavia lopetuksia ennalta asetettuun vitsiin. Tilanteen nopeatempoisuus ja esiintyjien välittömyys pitävät huolen siitä, ettei vitsissä tarvitse olla edes järkeä ollakseen hauska.

Pancy vertaakin improa siihen, miten urheilujoukkueet harjoittelevat hyökkäystä ja puolustusta tietämättä täsmälleen, mitä pelissä tulee tapahtumaan.

– Harjoittelemme vain silloin, kun meillä on jokin uusi osio, jonka haluamme mukaan esitykseen.

Vitsien vääntäminen englanniksi ei ole ryhmäläisten mielestä haaste. Päinvastoin. Osa ryhmäläisistä pitää suomea paljon haastavampana.

– Olen tehnyt improa englanniksi koko ikäni. Kesällä kokeilin improta suomeksi ja se oli todella outoa. Englanti antaa jonkin verran etäisyyttä asioihin ja auttaa heittäytymään, sanoo Oksanen.

Myös improa työkseen opettava Pancy allekirjoittaa tämän.

– Sanon aina englannin kielestä hermoileville oppilailleni, että englanti on osa roolia. Se on kuin naamio, joka erottaa esiintyjän yleisöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat