Paikalliset

Seurakuntien RuokaNysse tuli tiensä päähän – Ruoka-apu kuitenkin jatkuu tavalliseen tapaan

Tampereen seurakuntien Ruokanysse jatkaa toimintaansa. Arkistokuva vuodelta 2016, jolloin Salme Asunen, Mikko Korhonen ja Reino Hyppönen tyhjentävät Ruokanysseä päivän kierroksen jälkeen.

Helinä Kanninen/ESM:n arkisto

Tampereen seurakuntien Ruokapankin jakeluautona pitkään toiminut RuokaNysse on tullut tiensä päähän. Vuosihuollon yhteydessä selvisi, että auton korjaaminen ajokuntoon ei ole enää mahdollista. Varaosien puute ja laajat korroosiovauriot lopettivat autolla ajamisen. Uuden auton hankinta ei ole taloudellisesti järkevää.

Ruoka-apu kuitenkin jatkuu, lupaa elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen, joka on valmistellut uuteen jakelumalliin siirtymistä.

– Tavoitteena on, että syyskuun lopussa ruoka-avun jakelu tapahtuisi pääsääntöisesti seurakuntien omissa tiloissa. Siihen asti jakelu hoidetaan kylmä- ja pakettiautoilla nykyisellä reitillä.

Ruoka-avulle on Tampereella edelleen akuutti tarve. Viime vuonna RuokaNysse jakoi 22 000 ruokakassia, missä kasvua viiden vuoden takaisesta on noin 3400.

– Uudet toimintatavat mahdollistavat ihmisten palvelemisen entistä paremmin. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmisten elämänrytmi ja tarpeet huomioidaan tarkemmin uusia jakeluajankohtia suunniteltaessa. Seurakuntataloilla tapahtuvan ruokajakelun lisäksi on tarkoitus toteuttaa esimerkiksi yhteisöruokailuja, jotka vastaavat myös ihmisten sosiaalisiin tarpeisiin.

Palkonen korostaa että moderni, hävikkiruokaa hyödyntävä ruoka-apu on muutakin kuin vain elintarvikkeiden kuljetusta, lajittelua ja jakelua.

– Vaikka perinteinen leipäjonokin on yhteisö, jossa ihmiset tutustuvat toisiinsa, uuteen toimintamalliin siirtyminen tarjoaa mahdollisuuden uudenlaiselle yhteisöllisyydelle. Hävikkiruoka-avun ympärille muodostuneista yhteisöistä on jo hyviä kokemuksia seurakunnissa, kertoo Palkonen.

– Sisätiloissa asiakkaat voivat itse koota ruokatarpeensa tarjolla olevista tuotteista valmiiden ruokakassien sijaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat