Paikalliset

Tamperelainen skeittikulttuuri näyteikkunassa Briteissä – "Yhteistyö kaupungin kanssa kiinnostaa todella paljon"

Väitöskirjatutkija Mikko Kyrönviita kertoi Nottinghamissa Hiedanrannasta ja skeittauksesta Tampereella.

Teemu Grönlund

Maanantaina Ison-Britannian Nottinghamissa käynnistyi iso skeittausfestivaali nimeltä Skateboarding in the City. Osana sitä järjestettiin seminaari otsikolla Radical Places Workshop eli vapaasti kääntäen radikaalien paikkojen työpaja.

Tampereen kaupunkikulttuurista tapahtumassa olivat kertomassa väitöskirjatutkija Mikko Kyrönviita ja rullalautailuyhdistys Pirkanmaan Kaarikoirien puheenjohtaja Teemu Grönlund.

– Teen väitöskirjaa skeittauksesta, DIY-kulttuurista ja niiden kytkeytymisestä kaupunkikehittämiseen ja kysymyksiin kaupunkitilan hallinnasta sekä osallisuudesta, Kyrönviita kertoo.

DIY- eli tee se itse -kulttuuri on skeittaripiireissä vahvaa, ja Kyrönviidan mukaan se on synnyttänyt Tampereella valtavasti osaamista, jota nyt hyödynnetään Hiedanrannassa yhteistyössä kaupungin kanssa. Muun muassa jo purettu Tikkutehdas oli varsinainen DIY-kulttuurin keskittymä.

– Tämä ammattitaito on kantanut hedelmää yhteistyössä kaupunkiorganisaation kanssa esimerkiksi Iso-Vilusen skeittiparkin suunnittelussa ja varsinkin nyt Hiedanrannassa. Tässä korostin myös kaupungin roolia mahdollistajana – tilojen avaaminen tällaiseen koko kaupunkiyhteisöä hyödyttävään toimintaan on todella tärkeää.

 

Nimenomaan yhteistyö kaupungin kanssa kiinnosti skeittariyhteisöä valtavasti, koska Tampere on tässä edelläkävijä koko maailmankin mittakaavassa. Briteissä vastaavaa yhteistyömallia ei ole.

Tapahtumassa oli mukana akateemista väkeä, kaupunkien viranhaltijoita ja järjestöihmisiä muun muassa Lontoosta, Liverpoolista, Swanseastä ja Derbystä.

Myös Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC teki jutun tapahtumasta.

– Tamperehan tunnetaan Kaarikoirien ja skeittauksen, sekä Kenneli DIY:n ja Hiedanrannan kautta ympäri maailmaa skeittauspiireissä. Ja se ei ole tulevan olympialajien puitteissa ihan pieni piiri, Kyrönviita muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaupunki perustamassa kaksi yhtiötä kehittämään Hiedanrantaa25.3.2019 10.54
Aloite: Tampereelle skeittilukio ja -ammattikoulu – "Iso vetovoimatekijä"26.11.2018 12.45
Tampereelle uusi skeittirata – "Normaalisti tämän kokoiseen hankkeeseen menisi aikaa jopa kaksi vuotta"4.10.2018 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat