Paikalliset

Arvaako tekoäly iän oikein? Testaa Alkossa!

Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo / arkisto

Alkossa on käynnissä ikärajavalvonnan kampanjaviikko, joka kannustaa nuoria Alkon asiakkaita näyttämään oma-aloitteisesti henkilöpaperit.

Alkon Tampereen Stockmannin, Lahden Sokoksen ja Turun Stockmannin myymälöissä voi elokuun 10. päivään saakka käydä antamassa tekoälyn arvata iän. Asiakkaiden käytettävissä on automaattinen iäntunnistussovellus, joka toimii tabletilla ja antaa arvionsa henkilön iästä asiakkaan näin itse halutessa.

– Sovellus ei korvaa Alkon henkilöstön myynninvalvontaa, mutta lisää asiakkaan ymmärrystä myynninvalvonnasta ja siitä, miten vaikeaa voi olla arvioida henkilön ikää, jos konekaan ei osaa sitä tehdä, viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho toteaa.

 

Alkossa tarkistetaan ikä kaikilta alle 30-vuotiailta vaikuttavilta asiakkailta. Nuoren ikää on mahdotonta määritellä pelkästään ulkonäön perusteella. Siksi Alkosta toivotaankin, että nuoret esittävät henkilöllisyystodistuksensa oma-aloitteisesti asioidessaan Alkossa.

Hyväksyttävä henkilöllisyystodistus on voimassa oleva passi, EU-maiden kuvallinen henkilökortti, ajokortti (EU-maiden, Norjan ja Venäjän ajokortit) tai mobiiliajokortti.

Alkon myyjillä on vastuu siitä, että alkoholijuomia ei myydä, eikä myöskään välitetä alaikäisille. Paperit saatetaan siis kysyä kaikilta samassa seurueessa asioivilta nuorilta.

– Vastuullinen alkoholinmyynti on Alkon perustehtävä. Tinkimätön myynninvalvonta on osa alkolaisten perehdytystä ja koulutusta ja ihan jokainen alkolainen suorittaa myynninvalvonnan passin. Toki vastuullisuusasiat ovat meillä muutenkin agendalla päivittäin, kertoo myymäläverkoston liiketoimintajohtaja Kari Pennanen.

 

Alkossa seurataan myymälöiden myynninvalvonnan toteutumista kahdella tapaa: omilla kassarekisteröinneillä sekä ulkopuolisen tahon tekemillä mystery shopping -tutkimuksilla.

Vuonna 2018 ikärajoja Alkossa tarkistettiin 4,6 miljoonaa kertaa. Paperit kysytään joka 3. sekunti Alkon myymälöiden aukioloaikana. Välittämisepäilytarkistuksia tehtiin yli 359 000 ja päihtymysepäilytarkistuksia 577 000 kertaa.

Ihmisen ikää on todella vaikea arvioida ilman henkilöllisyystodistusta. Todista ikäsi -kampanjassa haastetaan tunnistamaan lähihistorian ilmiöitä ja lopulta tullaan siihen tulokseen, että iän todistamiseen ei ole muuta varmaa keinoa kuin paperit, kertoo Maritta Iso-Aho.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kauppalehti: Hurjat korotukset luvassa taas ensi vuonna – alkoholin verotusta on kammettu ylöspäin jo 8 kertaa 10 vuoden aikana8.7.2019 20.45
Uusi alkoholilaki selvästi odotettua pienempi paha – THL: Syy löytyy luultavasti hinnoittelusta, johon ei tullutkaan tarjouskilpailua28.5.2019 12.06
Alkoholin kulutus lisääntyi ensimmäisen kerran yli vuosikymmeneen – lakimuutosten vaikutukset on nyt tilastoitu27.5.2019 12.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat