Paikalliset

Ravustuksen suosio kestää, mutta kauden saaliista ei pysty vielä vetämään johtopäätöksiä – "Vähän huonosti on alkanut"

Ravustuskausi alkoi sunnuntaina 21. heinäkuuta. Saalismäärää on vielä vaikea arvioida.

Savon Sanomat / Pietu Heiskanen

Ravustaminen on säilyttänyt suosionsa. Näsijärven kalatalousalueen puheenjohtaja Erkki Ala-Paavola sanoo, että ravustamisen suosio on pysynyt järvellä tasaisena siitä lähtien, kun täplärapukanta vakiintui.

 

Näsijärvellä liikkuu Puheenjohtajan arvion mukaan lähemmäs tuhat ravustajaa, joista pieni osa on rekisteröityneitä kaupallisia kalastajia.

– Kyllä ne samat henkilöt niitä rapumertalupia ostavat. Ravustajat ovat aktiivisia, sanoo Ala-Paavola.

Perinteiset rapujuhlat ovat kasvattaneet suosiotaan. Ala-Paavolan mukaan Näsijärvellä erityisesti kesäasukkaat ovat aktiivisia juhlien järjestäjiä, joiden vaihtoehtoina on ostaa syötävät ravut tai pyytää ne luvanvaraisesti itse. Myös Pirkanmaan Kalatalouskeskuksessa tiedostetaan tämä.

– Rapujuhlista pidetään. Ne ovat monelle kesään kuuluva juttu vaikka eivät itse kävisikään mertoja laittamassa, kertoo toiminnanjohtaja Johanna Möttönen.

 

Ravustuskausi alkoi viime sunnuntaina. Kausi on pitkä ja sen huippukohta ajoittuu perinteisesti syyskuulle. Tästä syystä vielä ei voida vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä vuoden rapusaaliista.

– Vähän huonosti on saalismielessä alkanut, mutta se oli viime vuonna samanlainen ja kausi oli kokonaisuutena ihan keskinkertainen, kertoo Ala-Paavola.

Hän uskoo, että raputilanne on samanlainen myös muilla Pirkanmaan rapujärvillä. Näsijärvellä, jossa on kolme selkäaluetta, rapukannoissa voi esiintyä vuosittain eroja eri selkävesien välillä. Useimpina vuosina ne ovat kuitenkin samansuuntaisia, toteaa Ala-Paavola.

 

Rapujen heikko liikkuminen kauden alussa johtuu Ala-Paavolan arvion mukaan kesän kylmistä kausista. Kesän alussa rapu vaihtaa kuorensa, mikä vaatii järvivedeltä juuri oikeanlaista lämpötilaa.

– Myöhäisempi lämpeneminen siirtää ravun kuorenvaihtoa myöhemmäksi ja pitkittää niiden liikkumista. Oletettavasti ne, joiden panssari on vielä heikko, eivät ole vielä liikenteessä.

Veden lämpötila on ravustuskauden kannalta merkittävässä osassa.

– Jos vedet lämpenevät kauheasti niin ravut lähtevät äkkiä pintavesistä syvemmälle lepuuttelemaan, kertoo Möttönen Kalatalouskeskukselta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Erittäin uhanalaisia jokirapuja uhkaa nyt etenkin saalista himoitsevien suomalaisten piittaamaton käytös – ”Rapujen siirrosta merkittävä ongelma”10.7.2019 07.00
Lyhyiden kalastuslupien määrä pomppasi, lupia myyty kaikkineen jo 7 miljoonalla eurolla – "Voi myös nähdä sijoituksena luontoon"18.7.2019 09.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat