Paikalliset

Lukion aloittava Kamran säästää kesätöillä rahaa läppäriin – Järjestö auttaa maahanmuuttajataustaisia nuoria töihin Tampereella

Koukkuniemen asukas Anna Niemisen seurassa Planin Tampereen aluevastaava Juulia Hutri, kesätyöläinen Kamran Naderi ja osastonjohtaja Maria Hytönen.

Vilho Rajala

– On kiva työskennellä vanhusten kanssa. Juttelen, ulkoilutan, autan ruokailussa, joskus pelaan pelejä, 16-vuotias Kamran Naderi luettelee työtehtäviään.

Hän on yksi Plan International Suomen kautta kesätyöpaikan saaneista maahanmuuttajanuorista Tampereella. Afganistanissa syntynyt, mutta jo yhdeksän vuotta Suomessa asunut ”Kami” tulee vanhusten kanssa mainiosti toimeen.

Osastonhoitaja Maria Hytönen sanoo, että kesätyöntekijöiden työpanos on ennen kaikkea kiireetöntä läsnäoloa.

– Ikäihmiset tykkäävät nuorista. Aina löytyy yhteistä keskusteltavaa. Joka kesä nuoret tuovat paljon lisäarvoa päivittäiseen arkeen, hän sanoo.

Vaikka nuoret vievät vanhuksia ulos ja erilaisiin kesätapahtumiin, Hytösen mukaan olennaista on yksinkertaisesti se, että istutaan vieressä ja jutellaan.

– Kiireettömyyden tunne on todella tärkeää.

 

Plan Suomen CV Työelämään -hanke toimii Tampereella nyt toista vuotta nykyisessä muodossaan. Pääkaupunkiseudulla toiminta on jo vakiintunut, ja yhdistys etsii Tampereelta uusia yhteistyökumppaneita.

Hankkeen tarkoituksena on tukea erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymistä. Tavoitteena on löytää uusi toimintamalli nuorten, koulujen ja työnantajien, erityisesti yritysten, välille.

– Tänä kesänä meillä on mukana kauppoja, vanhainkoteja, päiväkoteja ja sisähuvipuistoja, Planin Tampereen aluevastaava Juulia Hutri kertoo.

Tampereella yhteistyöverkostoa vielä rakennetaan, ja innokkaita yrityksiä kaivataan mukaan lisää. Esimerkiksi teollisuuden alalle nuorilla olisi halua päästä töihin.

Hankkeen kautta työllistettyjä nuoria on tänä kesänä kaikkiaan 15 Hatanpään ja Kaukajärven kouluista.

 

Kamran Naderi päätti viime keväänä peruskoulutaipaleensa, ja nyt edessä on Tampereen Steiner-lukio. Kesätyöstä tienatut rahat hän aikoo sijoittaa läppäriin.

– Sitä varmasti tarvitsee lukiossa, hän sanoo.

Kami kävi peruskoulun Kaukajärvellä. Myös hänen kavereitaan on kesätöissä Planin hankkeen kautta.

Juulia Hutri kertoo, että hanke keskittyy nimenomaan oppivelvollisuuden loppupuolella oleviin maahanmuuttajataustaisiin nuoriin.

– Kouluyhteistyö on tärkeä osa toimintaa. Meillä on kouluilla tapaamisia ja teemme harjoituksia, kuten CV:n laatimista.

Ensi kesänä Kami on halukas tulemaan uudestaan kesätöihin Koukkuniemeen asukkaiden iloksi.

Tukea nuorten työllistymiseen

CV työelämään -kehittämishanke tukee erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymistä.

Kehittämishanke korostaa vahvasti yritysten yhteiskuntavastuuta, mutta yhteistyötä tehdään myös yhdistysten ja kaupunkien kanssa.

Pääkohderyhmänä ovat oppivelvollisuuden loppupuolella Suomeen muuttaneet nuoret.

Projektin kesto on syksystä 2017 syksyyn 2019. Se toteutetaan pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Projektin rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kolumni: Sisuviisumi ahkerille maahanmuuttajille 5.12.2018 08.00
Väitöskirja paljastaa: Maahanmuuttajalääkärien kielitaitovaatimus on liian matalalla – lääkärien suomen kielen taito ei aina vastaa työn vaatimuksia8.7.2019 09.43
Mielipiteet maahanmuutosta loiventuneet Suomessa – hieman yli puolet katsoo, että maahanmuuttoa on liikaa18.3.2019 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat