Paikalliset

Leivon Leipomon ruokakeksintö päätyy tv-kisasta suoraan kauppojen hyllyille – Näin syntyi Boltsi: "Kyllä siinä vähän nauratti"

Leivon Leipomon Anssi Räntilä esitteli uutta hittituotetta Tamperelaiselle heinäkuussa. Virallisesti Boltsi päätyi kauppojen hyllyille elokuussa.

Joonas Alanne

Yritettiin tehdä sämpylää mutta koneesta tulikin ulos jotain aivan muuta, kertoo Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä. Tarkoituksena oli kehittää sämpylöitä vehnättömästä ja hiivattomasta siemenseostaikinasta, mutta se oli kuitenkin liian paksua koneelle. Taikinaa tuli ulos vain pieninä pyörylöinä.

– Kyllä siinä vähän nauratti. Ne olivat niin pieniä, Räntilä sanoo.

Ulos tulleet taikinapallot näyttivät enemmän lihapullilta kuin sämpylöiltä. Vaikka tuote vaikutti alun alkaen epäonnistuneelta, niiden maku ja rakenne saivat Räntilän jatkamaan niiden kehittelyä.

Näin syntyi kaura-siemenpyörykkä Boltsi, joka kisaa voitosta TV5:lla esitettävässä Suomalainen menestysresepti -sarjassa. Elokuussa ohjelman päätyttyä Leivon Leipomo aikoo tuoda Boltsit S-ryhmän kauppoihin.

LUE MYÖS: Leivon Leipomon ruokainnovaatio voitti Suomalainen Menestysresepti -kilpailun – Tässä on Jyrki Sukulan hehkuttama Boltsi: "Kuin ruoan JVG"

Ohjelmassa finalistit kilpailevat Suomen seuraavan ruokahitin luomisesta. Boltsi valittiin yhdeksi kuudesta finalistista yli sadan ehdokkaan joukosta.

– Olin jo ilmoittanut mukaan viisi tuotetta ja ehdin tämän laittaa mukaan kuudentena juuri ennen kuin ilmoittautuminen meni umpeen.

Vastustajina Boltseilla on punajuurilevite ja smoothie, jotka edustavat täysin eri kategorioita. Boltseilla Räntilä on halunnut vastata kaurabuumiin, joka on iskenyt kovin leipomoalaan. Leivon Leipomon kaltaiset toimijat yrittävät kilpailla isompiaan vastaan innovaatioilla.

– Teemme varmaan sata uutta tuotetta vuodessa, joista vähän alle kymmenen päätyy kaupan hyllylle. Yleensä niistä 1-2 jää elämään pysyviksi tuotteiksi. Tämä on aika raadollista mutta rehellistä peliä, sillä tuote ratkaisee. Kuluttajat päättävät, kertoo lähes 30-vuotta leipomoinnovaatioiden parissa työskennellyt Räntilä.

 

Leipomon mukaan Boltsi on lisäaineeton, laktoositon, runsaskuituinen ja vegaaninen tuote, joka on myös monista vegaanituotteista poiketen täysin soijaton. Aineksina on käytetty auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiementen lisäksi kauraa, joka on saatu nokialaisilta pelloilta.

Siementen ansiosta pyörylän suutuntuma on pureskeltava. Niitä voi syödä sellaisenaan, mutta parasta maku on pannulla paistettuna. Boltsien mikrottamista Räntilä ei suosittele kuin korkeintaan minuutin. Värinsä puolesta se muistuttaa erehdyttävästi lihapullaa.

– Minulla on 3-4 tuttavaa, jotka ovat tarjonneet näitä perheelleen perunasoseen kanssa ”lihapullina”, ja ne ovat menneet aivan täydestä, intoilee Räntilä.

– Yksi rouva sanoi, että mies tajusi asian vasta napattuaan yhden rasiasta kylmänä aterian jälkeen. Mitä nämä on? Ei nämä lihapullia ole! Ja hän oli just syönyt niitä vaikka kuinka paljon, hän nauraa.

 

Räntilä on innostunut tuotteesta. Hän sanoo, ettei ole koskaan aiemmin tehnyt minkään yksittäisen tuotteen eteen näin valtavasti töitä.

– Tv-kuvausten valmistelu ja tuotekehitys ovat vieneet todella paljon aikaa. Olen erityisen tyytyväinen tähän lihapullamaisuuteen. Me ollaan tuhansia kiloja ajettu tuolla Honkajoen lihapullalinjalla.

Finaali esitetään 11.8. Tuotteen pitäisi olla kaupoissa aikaisintaan seuraavana päivänä 12.8. Räntilä myöntää, että kuluttajien vastaanotto jännittää.

– Olemme satsanneet tähän todella paljon resursseja. On hienoa, että myös S-ketju satsaa, kertoo Räntilä.

Fakta

Tampereen vanhin yksityinen leipomoyritys. Leipuripariskunta August ja Fanny Leivo perustivat sen vuonna 1913 ja leipomo on pysynyt siitä lähtien saman perheen omistuksessa.

Nykyinen toimitusjohtaja on jo neljännen sukupolven leivolainen.

Yhtiö työllistää tällä hetkellä noin sata henkilöä. Yhtiön mukaan sen pisimmät työsuhteet ulottuvat viidelle vuosikymmenelle.

Leipomo ei ole pitkän historiansa aikana koskaan vaihtanut paikkaa vaan se on laajentunut alkuperäisellä paikallaan Uusikylässä.

Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Arinarievä, Jyväjemmari ja ProTerve-siemenleipä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Oletko jo maistanut raparperia suolaisten ruokien kanssa? Testaa näitä 3 reseptiä tai leivo gluteeniton kakku18.6.2019 06.30
Antaisitko sinä nimen leivän juurelle ja etsisit sille hoitajan lomasi ajaksi? Moni leipuri tekee niin jo – tällainen ilmiö on hapanjuurileivonta 18.5.2019 07.30
Hiivaton leipä on nyt todellinen hitti – näin onnistut sen leivonnassa18.5.2019 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat