Paikalliset

"Kommunistit syökööt pihvinsä Moskovassa" – Näistä tempauksista legendaarinen Bodega Salud muistetaan

Nykyään Salud on yksi NoHo Partnersin suurimmista ja vanhimmista ravintoloista. Kuvassa ravintolapäällikkö Pia Luoto, pitkäaikaiset työntekijät Päivi Laitila, Jaana Kuusimäki ja Marja Hauta-Heikkilä sekä ravintolan uunituore keittiömestari Heikki Kärkkäinen.

Joonas Alanne

Bodega Salud. Monelle iäkkäämmälle tamperelaiselle se nimi on tarkoittanut laatua jo vuosikymmenien ajan. Ravintolan perusti vuonna 1974 keittiömestari Hannu Wiss. Värikkäistä lausunnoistaan tunnettu Wiss oli tuolloin vain 29-vuotias.

– Wiss oli matkustellut Espanjassa ja ihastunut paikalliseen ruokakulttuuriin. Konsepti oli tuolloin uusi. Vaikka Espanjassa matkattiin jo, sikäläistä ruokaa oli vaikea saada täältä, kertoo Saludin nykyinen ravintolapäällikkö Pia Luoto.

Saludista tuli lopulta niin maineikas, että sen ansiot noteerattiin Espanjassa asti. Kymmenvuotisjuhlissa Espanjan valtio luovutti ravintolalle Placa el Merito Turistico -kunnialaatan espanjalaisen ruokakulttuurin esilletuomisesta.

 

Wiss hallitsi julkisuuspelin eikä karttanut kohuja. Niistä kenties tunnetuin oli se, kun tammikuussa 1984 hän kommentoi lounassetelin verotuksen nousua. Seuraavana päivänä Hämeen Yhteistyön etusivulla komeili sitaatti: ”Kommunistit syökööt pihvinsä Moskovassa.” Wiss päätyi lopulta pahoittelemaan tätä.

– Pitäisi ajatella ennen kuin sanoo, ettei sano sellaista, mitä ei ole edes ajatellut!

 

Omistajansa lisäksi Salud tunnettiin ainutlaatuisesta ruokalistastaan, jolla nähtiin vuosien varrella kaikenlaisia erikoisuuksia: kalkkarokäärmettä, pässinkiveksiä, biisonia, alligaattoria, emua, kengurua, gnuta ja kilpikonnaa. Saludia voisi kutsua myös sirkkabuumin edelläkävijäksi, sillä heinäsirkat ja muurahaiset pyörähtivät ravintolan lautasilla jo 1970-luvulla.

– Salud on aina ollut oma juttunsa. Täällä on saanut nähdä ja kokea tuotteita, joita ei olisi muualla päässyt kokeilemaan. Hannulla oli tapana tilata kaikkea ihan vain henkilökunnan maistettavaksi. Juttuja jotka eivät päätyneet koskaan listalle, kertoo ravintolassa noin 30 vuotta työskennellyt Marja Hauta-Heikkilä.

Ravintolan pitkäaikaisten työntekijöiden mukaan Wiss pyrki supistamaan ja selkiyttämään ruokalistaa, mutta hän oli ”sen verran rönsyilevä persoona”, että lyhentymisen sijaan lista vain kasvoi.

– Asiat saattoivat tapahtua nopeasti, sanoo liki 30 vuotta Saludissa viihtynyt Päivi Laitila.

 

Wiss myi ravintolansa vuonna 2014 Rengasravintoloille, joka taas tuli pian osaksi Restamaxia eli nykyistä NoHo Partnersia . NoHo on pyrkinyt toiminnassaan nojaamaan ravintolan pitkään historiaan ja perinteisiin. Omistajanvaihdoksesta huolimatta työntekijöiden mielestä asiat eivät ole ainakaan kovin valtavasti muuttuneet.

– Se on tietysti jäänyt pois, kun Hannu tuli baaritiskille istumaan ja komentelemaan, naurahtaa Laitila.

Juhlavuoden kunniaksi Saludin ruokalistalle on otettu joitakin asiakkaiden toivomia erikoisuuksia vuosien takaa.

– Aloiteltiin pässinkiveksillä ja katsotaan, mikä on niiden vastaanotto. Ehkä lisäilemme muitakin jos vain tulee toiveita.

EDIT 11.7. kello 9.50: Tarkennettu omistuksen siirtymistä. Wiss myi ravintolan Rengasravintoloille, josta tuli vasta myöhemmin osa Restamaxia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat