Paikalliset

"Painostavaa hellettä ja kuumentunutta EU-politiikkaa" – Annu ja Ida kurkistivat kulissien taakse Tampereen EU-toimiston kautta

Ida Suontausta ja Annu Jaakkola.

Kirsi Venho

Saavuimme 20-vuotiaaseen Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimistoon Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kynnyksellä. Vauhdikkaasti kuluneiden neljän viikon aikana pirkanmaalainen edunvalvonta on tullut tutuksi, ja myös sen tärkeys on käynyt selväksi.

Tampereen ja Kangasalan kaupungit myöntävät vuosittain yhdelle lukiolaiselle kuukauden mittaisen työharjoittelustipendin EU-toimistoon Brysseliin. Saajat ovat Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalta valmistuva ja Kangasalan lukion opiskelija. Tänä vuonna Brysseliin matkustimme me, Annu Jaakkola (Tampereen lyseon lukio) ja Ida Suontausta (Kangasalan lukio).

Kesäkuun aikana sää on Brysselissä muuttunut sateisesta painostavan helteiseksi, ja samalla myös EU:n poliittinen tilanne on kuumentunut. Tapahtumien ja vierailujen takana on kuhissut spekulointi uusista nimityksistä EU:n huippuvirkoihin, mutta toisaalta parlamentti on vetänyt henkeä uusien meppien vasta järjestäytyessä uutta kautta varten. Brysselin kansainvälisessä harjoittelijaympäristössä on ollut vaikea välttyä tuoreimmilta uutisilta, ja samalla on avautunut yhtä monta uutta näkökulmaa EU:hun kuin on harjoittelijaakin. Olemme asuneet yhdessä saksalaisten, yhdysvaltalaisten, itävaltalaisten ja suomalaisten harjoittelijoiden kanssa, ja tästä yhteisöstä on tullut tärkeä osa kokemustamme.

Harjoittelu on konkretisoinut Euroopan unionin toimintaa ja tärkeyttä huimasti, vaikka toisaalta oman tuntemuksemme rajallisuus on käynyt yhä selvemmäksi. Viimeisen kuukauden aikana olemme päässeet käymään lukuisissa eri edustustoissa, toimielimissä ja tapahtumissa, joissa aiheet ovat käsitelleet tutkimusta, ympäristöä ja kestävää kaupunkisuunnittelua. Parhaiten ovat jääneet mieleen vierailut Euroopan parlamentissa ja komissiossa. Työtehtäviimme on kuulunut myös nettisivujen päivittämistä, ajankohtaisten uutisten kirjoittamista ja muita erilaisia viestinnän tehtäviä.

Brysselissä saattaa tuntua siltä, että EU:ssa jauhetaan loputtomiin yksityiskohdista ja asiat vain junnaavat paikoillaan, mutta vähitellen yksityiskohdista on kuitenkin syntynyt kokonaisuus, käsitteet toistuvat ja aiheet linkittyvät toisiinsa. Yksi harjoittelumme suurimmista opetuksista on ollut nähdä, miten monessa eri kerroksessa Euroopan unioniin vaikutetaan, ja kuinka kaikkia kerroksia tarvitaan.

Vaikka suuret päätökset tehdään suljettujen ovien takana, on Euroopan unioni kaikkialla Brysselissä läsnä. Tavallinen kulkureittimme puistoon esimerkiksi aamulenkille meni Euroopan komission ja EU:n neuvoston rakennusten välistä. Myös muutaman vuoden takainen terroriteko näkyi esimerkiksi metroaseman valotaideteoksessa ja puistoon istutetuissa muistopuissa.

Bryssel on keskellä Eurooppaa, ja sieltä on lyhyt matka ympäröiviin maihin ja kaupunkeihin, minkä vuoksi olemme voineet viikonloppuisin matkustella esimerkiksi Hollannissa ja kauniissa Bruggessa. Toki olemme ehtineet tutustua myös ruuhkaiseen Brysseliin ja käyneet suosituilla musiikkifestivaaleilla.

Kuukausi on ollut yllättävän lyhyt aika Brysselissä. Toisaalta se on kuukausi enemmän kuin mitä juuri kukaan muu eurooppalainen lukiolainen saa viettää EU:n ytimessä työharjoittelussa.

Tämän mahdollisuuden arvokkuutta ei ymmärrä ennen kuin kuukauden on saanut kokea, ja harjoittelukokemuksesta on varmasti paljon hyötyä myös tulevaisuudessa. Harjoittelu on ehdottomasti yksi parhaista asioista, mitä Tampereen ja Kangasalan kaupungit voivat nuorille lukiolaisille tarjota, ja siitä kannattaa pitää kiinni.

Teksti: Annu Jaakkola ja Ida Suontausta

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

EU-maiden johtajat sopivat nimityspaketista – EU-komission johtoon nousee Saksan pitkäaikainen puolustusministeri3.7.2019 08.27
"Ajoitus on ollut EU-asioiden kannalta valitettava" – EU:n supervuosi jäi Suomessa soten jalkoihin8.5.2019 19.00
Yli puolet suomalaisista EU-jäsenyyden puolella – erohalukkuus alimmillaan sitten jäsenyyden alkamisen9.5.2019 11.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat