Paikalliset

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen vaatii hallitukselta toimia opiskelijoiden velkaantumisen pysäyttämiseksi

Anna-Kaisa Ikonen (kok.)

Pekka Ruissalo

Kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ammattiin opiskelevien nuorien maksuvaikeuksista opintolainan takaisinmaksussa. Hänen mielestään opiskelijoiden velkaantuminen on yksi merkittävimmistä syrjäytymistä aiheuttavista tekijöitä.

Ikosen mukaan tällä hetkellä noin kolme neljäsosaa Kelan takausvastuun myötä maksamista opintolainoista on ulosotossa, mikä tarkoittaa sitä, että käytännössä lainojaan lyhentää sovitusti vain noin neljäsosa. Jos laina siirtyy perintään, ovat sen kulut ja korot moninkertaiset.

– Tätä kehitystä seuratessa merkittävä huoli on maksuongelmien määrän kasvu sekä velkaongelmien realisoituminen myöhemmässä vaiheessa opintolainakannan nopean kasvuvauhdin myötä. On aiheellista pohtia, että onko käsissämme aikamme syrjäytymispommi, Ikonen sanoo.

Tammikuussa opintolainaa nostettiin 285 miljoonaa euroa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Opintotukiin tehtyjen uudistusten myötä opiskelijat rahoittavat yhä suuremman osan opiskeluistaan itse. Suomen pankin mukaan opintolainakannan kasvuvauhti on ollut nopeaa siitä lähtien, kun opintotukia uudistettiin edellisellä hallituskaudella elokuussa 2017. Pankin mukaan opintolainakanta on kasvanut uudistuksen jälkeen peräti 1,1 miljardia euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat