Puheenaihe

Tässäkö vanhustenhoidon tulevaisuus? Enemmistö laittaisi suomalaiset itse maksamaan hyvinvointinsa kulut

Kuvituskuva.

Arkisto/ Sauvo Jylhä

Ikääntyvän tulisi kuluttaa omaisuuttaan ja säästöjään mieluummin omaan hyvinvointiinsa kuin jättää lapsilleen mahdollisimman paljon perintöä, selviää Finanssialan kyselystä.

Kolme neljäsosaa kyselyn vastaajista arvioi, että ikääntyvän kannattaa käyttää varallisuuttaan omaan hyvinvointiinsa.

– Niitä, joilla on varaa, tulisi kannustaa ottamaan suurempi vastuu hyvinvointinsa rahoituksesta. Keinoja siihen ovat esimerkiksi käänteinen asuntolaina ja erilaiset vakuutustuotteet, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Päivi Luna.

Tätä mieltä oli iästä riippumatta sekä yli että alle nelikymppisistä kyselyyn vastanneista 75 prosenttia.

– Kaikilla ei tietenkään ole rahaksi muutettavaa varallisuutta. Siksi laadukkaat ja kattavat hoivapalvelut on katettava myös verovaroin, Luna muistuttaa.

Yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää yksityisen ja julkisen rahan yhdistelmää parhaana vaihtoehtona kattaa ikääntyneiden hoivapalvelun kustannukset.

– Yhdistelmä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi palvelusetelillä, jossa yhteiskunta antaa hoivapalvelut mahdollistavan maksusitoumuksen, jonka arvon ylittävä osuus maksetaan itse.

Palvelusetelin uudistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallituksen mukaan tarkoistu on asiakkaiden yhdenvertaisten ja sujuvien palveluiden turvaaminen ja itsemääräämisoikeuden vahvistaminen.

– Palvelusetelijärjestelmällä pyritään erityisesti sujuvoittamaan hoitoon pääsyä, mikä onkin tärkeintä. Usein palvelusetelin ja oman rahan yhdistelmällä voi löytää juuri mieleisensä hoivapaikan, Luna toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kysely: Eläkeläiset luottavat eläkejärjestelmään ja ovat vähiten huolissaan nuorten sukupolvien maksutaakasta13.6.2019 10.52
Yle: Helsinkiläinen Ville hämmästyi, kun isän hoivakotikulut pomppasivat 300 e/kk – ”Rahat riittävät vuodeksi”14.6.2019 20.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat