Paikalliset

Valtiosihteeriä aina tarvitaan? – ”Ministeri Ohisalo on se tähti, ei valtiosihteeri Parviainen.”

Tuore valtiosihteeri Olli-Poika Parvainen (vihr.) on saanut lentävän lähdön uuteen työhaasteeseen.

Petteri Mäkinen

Olli-Poika Parviainen kääntää katseen kohti aurinkoa Laukontorilla.

Tilaisuuksia rauhallisiin kahvihetkiin kotikaupungissa on ollut viime viikkoina vähän.

Valtiosihteeri ei ole joutomies, vakuuttaa Parviainen heti.

– Pari päivää tehtävän varmistumisen jälkeen oli jo EU-ministerikokouksessa. Tuli melkoinen lentävä lähtö, naurahtaa tamperelainen.

Vauhtia sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteerin rattaisiin ovat potkineet muun muassa heinäkuun alussa alkava EU-puheenjohtajakausi ja vahvasti sisäministeriön toimialaa sivuava Isis-vaimojen ja -lasten tulevaisuus

Lisäkierroksia on tuonut poliittinen keskustelu poliittisten valtiosihteerien määrästä ja tarpeellisuudesta.

 

Ensimmäiset määräaikaiset poliittiset valtiosihteerit nimettiin vuonna 2005. Tehtäväkuvauksen mukaan valtiosihteeri toimii ministerin apuna esimerkiksi asioiden valmistelussa ja poliittisessa ohjauksessa. Lähtökohtaisesti ministerin toimikaudeksi valittava valtiosihteeri toimii virkavastuulla, mutta käytännössä työpaikka on täysin ministerin henkilökohtaisen luottamuksen varassa.

– Tunnen Marian entuudestaan. Valtiosihteerin päätehtävä on pitää langat käsissä niin, että ministeri voi hoitaa tehtävänsä mahdollisimman hyvin. Ministeri Ohisalo on se tähti, ei valtiosihteeri Parviainen.

Tehtävään kuuluu myös se, että valtiosihteerit voivat sijaistaa ministereitään Euroopan unioniin liittyvissä asioissa. Rinteen hallituksessa puolueiden puheenjohtajien valtiosihteerit saavat vastuulleen myös hallituksen kärkihankkeet.

 

Myös määrä on puhuttanut. Kun Sipilän hallitus tarvitsi neljä poliittista valtiosihteeriä, nimettiin Rinteen hallitukseen 15. Parviainen ymmärtää hyvin, että asia on noussut esille.

– Kun hallintoa laajennetaan, sille pitää olla aina hyvät perustelut. Hallitus on halunnut satsata asioiden valmisteluun. Varsinkin puoluejohtajina toimivilla ministereillä on todella iso työtaakka.

Parviaisen lisäksi valtiosihteerin paikalle on noussut muitakin eduskunnassa kevään vaaleissa pudonneita kansanedustajia. Hänen mukaansa taustan ei pidä olla vaatimus tai este.

– Valtiosihteerin pitää tuntea asioiden lisäksi myös poliittista vaikuttamista ja johtamista. Kansanedustajuus pätevöittää joitakin moneen asiaan ja joitakin ei mihinkään, muotoilee Parviainen.

 

Työttömäksi jäämistä filosofian maisteri ja medianomi ei ehtinyt putoamisen jälkeen pelätä. Ensimmäiset työtarjoukset tulivat jo vaaliyönä.

– Sen verran ehdin tulevaisuuttani miettiä, että hain ja pääsin tohtorikoulutukseen. Väitöskirjan on tarkoitus käsitellä digitalisaatiota ja EU-sääntelyä, kertoo internet- ja pelitutkimuksesta maisterinpaperit saanut Parviainen.

Paikasta sisäministeriössä Parviainen on mielissään. Kansanedustajakaudellaan muun muassa hallintovaliokuntaan kuulunut Parviainen on pitänyt esillä muun muassa poliisien määrän lisäämistä vihreäksi poikkeuksellisen pontevasti.

– Sisäministeriön toimiala on erittäin mielenkiintoinen. Siihen liittyy esimerkiksi koko arjen turvallisuus siinä vaiheessa, kun se on eri syistä jo alkanut pettämään. Lisäksi tähän kuuluu paljon ihmisoikeusasioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Parviainen: 700 poliisia lisää – Vihreät listasivat keinoja seksuaalisen väkivallan torjumiseksi17.1.2019 13.00
Uusi ohjelma: Vihreät haluavat koulutuseuroja, perustulon ja kolmannen sukupuolen – Näistä kolmesta asiasta oli eniten erimielisyyttä29.5.2018 18.00
”Valtapuoluekin voi olla radikaali” – Tamperelaiskansanedustaja kasaa vihreille poliittista ohjelmaa5.7.2017 07.00
Rinteen hallitukselle 15 kovapalkkaista valtiosihteeriä – Sipilän hallituksessa tienestit jopa yli 12 000 e/kk10.6.2019 10.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat