Paikalliset

Kolumni: Atomiviitta ja muuttuva ilmasto

Useimmat armeijan käyneet muistavat ainakin kuulleensa salaisesta aseesta, atomiviitasta.

Varusteissa oli parin neliön suuruinen kangas, atomiviitta. Ydinlaskeuman uhatessa piti kaivaa potero, asettua siihen makaamaan ja vetää ydinsäteilyltä suojaava kangas päällensä.

Voimme toki pienessä maassamme piiloutua järjenlaskeumalta ja yhtyä mantraan ”hiilinielu, hiilijalanjälki, kestävä kehitys, ympäristön muutos” ja vetää tämä ilmastonmuutosviitta koko maamme ja tulevaisuutemme ylle ja jäädä odottamaan tulevaa.

Ajella sähköpyörällä, sähköautolla, ahtautua kaupunkiin ja kuluttaa energiaa yhä enemmän, kunhan se energia vain on ekologista, kestävän kehityksen mukaista ja osa kiertotaloutta.

Pääasia on, että energiaa ei tehdä atomivoimalla. Hyi sitä atomia.

USA, Kiina ja Venäjä jatkavat entiseen malliin. Hiili palaa Saksassakin ja hiilidioksiidiaa, muita kaasuja ja hiukkasia on maailmamme mustanaan. Kyllä tuuli kuljettaa.

Tai voimme ajatella mitä selviytymiskeinoja meillä on Suomessa.

Kun ilmasto lämpenee Euroopassa, kesistä tulee entistä kuumempia.

Jo nyt meillä on maksavia ilmastopakolaisia Saksasta, jotka saapuvat omin avuin ja maksavat vierailustaan viileän ilmanalan maassa, joka on kesäisin vihreä, jossa on puhdasta ilmaa – ja puhdasta vettä. Vielä voi monen järven ja joen vettä juoda keittämättä. Vielä on lähteitä joista pulppuaa puhdasta vettä. Näitä maahamme tulijoita sanotaan matkailijoiksi, turisteiksi.

Tulevat, maksavat, nauttivat ja palaavat kotimaahansa, kertoen näistä ihmeellisen Suomen ihmeistä.

Uuden hallituksen pitäisi laatia laki, jolla suojellaan kansallisomaisuutemme vesi.

Itämeren suojelu ei onnistu, ellei jätevesiongelmaa ratkaista siellä, missä jäte syntyy.

Kokemäenjoen vesistön varrella kakkii liki miljoona immeistä ja huuhtelee tuotoksensa jokeen juomavedellä. Jos puhdistustulos on 70 prosenttia, tarkoittaako se, että 300 000 tuhatta tekee tarpeensa suoraan Kokemäenjokeen.?

Jokunen siinä matkalla ui, kalastaa, syö kalansa ja lomailee samaisen vesistön varrella.

Vesivessojen korvaaminen kompostoivilla käymälöillä onnistuu vain, jos veden saastuttaminen kriminalisoidaan ja saastuttajat joutuvat maksamaan aiheuttamansa vahingot ja korjaamaan aiheuttamansa tuhon.

Tämä on todellista päästökauppaa. Voittajia ovat Suomessa suomalaiset.

Pekka Peltonen

Tamperelaisen vieraskynä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat