Paikalliset

Taysin potilaisiin asennettiin luvattomia sähköisiä laitteita – Yle ja STT: Valvira teki tutkintapyynnön poliisille

Taysin vanhojen rakennusten remontista valmistuu esisuunnitelma ensi vuonna.

Pekka Ruissalo

Yle ja STT uutisoivat, että Tampereen yliopistollisen sairaalan tutkimuksesta on tehty tutkintapyyntö poliisille. Asian vahvistaa Ylelle Valvira, joka on tutkintapyynnön tehnyt.

Yhteensä 14 potilaalle on asennettu aivojen sähköinen stimulaattorilaite, vaikka laitteella ei ole terveydenhuollon CE-merkintää psykiatristen sairauksien hoitoon. Taysin tutkimuksessa laite on asennettu osalle pakko-oireisista ja masentuneista potilaista.

Taysin psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen kommentoi tapahtunutta STT:lle, ja sanoi, että tieto tapahtuneesta tuli toimialueen johdolle yllätyksenä. Hänellä ei vielä ole tarkkaa tietoa siitä, miten tilanteeseen on päädytty.

Valvira valvoo laitetutkimusta Suomessa ja sillä on velvollisuus ilmoittaa sen tietämättä tapahtuneesta tutkimuksesta poliisille. Valvira kertoo Ylelle, ettei ainakaan sen tietojen mukaan asiassa ole sattunut potilasvahinkoja.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti aiemmin tänään, että Tays kutsuu ylimääräiselle kontrollikäynnille potilaat, joille on vuosina 2010–2018 laite asennettu. Käynnin tarkoituksena on selvittää hoidosta saatu hyöty sekä käydä potilaan kanssa läpi leikkaukseen ja potilaalle asennettuun laitteeseen liittyvät yksityiskohdat.

Käynti on potilaalle kokonaan ilmainen ja kutsu lähetetään henkilökohtaisesti jokaiselle kotiin. Myös tiedotteessa mainitaan, ettei asennetuilla laitteilla ole tarvittavaa CE-merkintää psykiatrisen sairauden hoitamiseen.

Taysin tämänhetkisen tiedon mukaan kaikki laitteen saaneet psykiatriset potilaat ovat hyötyneet syväaivostimulaattorista.

Aivojen syvien osien sähköinen stimulaatio on hoitomenetelmä, jossa aivojen syviin tumakkeisiin asennetaan sähköjohdot eli elektrodit. Niiden kautta aivoihin voidaan johtaa sähköimpulsseja.

DBS-hoidon vaikutusmekanismi on Taysin mukaan monitahoinen. Neurologisten sairauksien ohella siitä odotetaan hoitomuotoa monille vaikeahoitoisille psykiatrisille potilaille, joita ei muiden hoitomuotojen avulla ole voitu auttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat