Paikalliset

Kymmenen kilometriä kaksoisraidetta rakennettu – Raitiotie saavutti yhden välietappinsa

Kuvituskuva.

Pekka Ruissalo

Tampereen raitiotie on saavuttanut jälleen yhden välietapin, sillä kaksoisraidetta on tänään 25.6 rakennettu täydet kymmenen kilometriä. Kaksoisraidetta on nyt siis kaksi kolmasosaa koko raitiotien ensimmäisen osuuden, keskusta–Hervanta–Tays, kokonaismäärästä.

Raitiotien koko pituus tällä osalla on 15 kilometriä. Kiskotöistä valtaosa valmistuu tänä vuonna.

Kiskotyöt etenevät kaikilla rakentamislohkoilla. Keskustassa, Kalevassa ja Hervannassa raitiotie toteutetaan pääasiassa valamalla kiintoraidelaattaa, johon kiskot asennetaan. Hervannan valtaväylän varrella on tänä vuonna aloitettu sepeliradan rakentaminen, joka on edennyt suunnitellusti.

Sepelirataa tulee joitakin osuuksia myös Kalevaan ja Hervantaan. Hervannassa sijaitsevalla raitiovaunuvarikolla käytetään molempia tekniikoita, sillä varikkorakennusten sisätiloihin raiteet toteutetaan kiintoraidelaatta-menetelmällä ja varikon piha-alueella sepeliratana. Varikon alueelle tulee raidetta kaikkiaan noin neljä kilometriä.

– Rataa syntyy vauhdilla, sillä viikossa kaksoisraidetta rakennetaan jopa noin 600 metriä. Sepeliradan rakentaminen on huomattavasti nopeampaa kuin kiintoraidelaattojen valaminen, jossa on useita työvaiheita.

– Toki sepeliradalla tehdään vielä viimeistelynä raiteen oikomista, raiteen tuentaa ja tukikerroksen profilointia eli sepelikerrokset tiivistetään kiskojen ja ratapölkkyjen ympärille, Raitiotieallianssin päällysrakennetöistä vastaava Timo Kuusela kertoo.

Päällysrakennetöiden ohella raitiotielle on tänä vuonna asennettu jo runsaasti sähköliikenteen vaatimia rakenteita eli sähköratapylväitä ja ajojohtimia.

Ajojohdinta Tampereen raitiotielle asennetaan kaikkiaan noin 34 kilometriä. Lisäksi raitiotielle tulee useita teknisiä järjestelmiä kuten liikennevaloja ja turvalaitteita.

– Valmiista raitiotieradasta puhutaan siinä vaiheessa, kun kaikki tekniset järjestelmätkin on asennettu. Ajojohtimien ja teknisten järjestelmien asennusta jatketaan myös tänä vuonna hyvin pitkälle, Kuusela summaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Raitiotien pysäkki suunnitellaan Sorinaukion kohdalle Hatanpään valtatiellä17.6.2019 16.10
Raitiotien toista osaa työstetään jo Hiedanrannassa – Suunnittelua varten tehdään kaivaustutkimuksia7.6.2019 14.44
Tampereen Raitiotie: Ratikan suosio kasvussa – Erittäin positiivisesti suhtautuvien määrä kasvoi29.5.2019 09.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat