Paikalliset

Teatteriarvio: Takuuvarmaa farssia Tampereen Komediateatterissa

Jukka Leisti, vas,. Jukka Puotila ja Tommi Raitolehto tähdittävät Komediateatterin kesäfarssia Voi

Harri Hinkka

Komediateatterissa on vuosien myötä nähty monia vauhdikkaita farsseja. Erityisen suosittuja ovat olleet englantilaisen Ray Cooneyn kirjoittamat kuten Ilmasta rahaa, Juokse lempesi edestä, Linjat kuumina, Sukuvika, Hulvaton hotelli ja Riemurahat. Nyt nähtävän Voi veljet! -näytelmän Ray Cooney (s.1932) on kirjoittanut yhdessä viisikymppisen poikansa Michaelin kanssa jo vuonna 2003.

Ohjaaja Panu Raipia on onnistunut löytämään rooleihin huippuosaajia. Jukka Puotila ja Jukka Leisti ovat kymmenen vuoden jälkeen lavalla ja leiskuntaa on ilo katsella. Puotila on kertonut lopettavansa kesäteatterityöt, joten tilanne on ainutlaatuinen.

Kolmas näytelmän veljeksistä on Tommi Raitolehto ja suvereenisti hallitsee hänkin farssin kuviot.

Eivät muutkaan näyttelijät jää pimentoon. Kun näyttämölle astuu Esa Anttila kaksimetrisenä konstaapelina, alkavat kaidalta tieltä eksyneiden housut tutista. Hienoa, että Raipia on onnistunut kiinnittämään rooliin Anttilan, joka toiselta ammatiltaan on arvostettu kirurgi ja ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri.

Sävähdyttävä on myös Mari Turusen sisääntulo sosiaalitoimiston adoptiovirkailijana.

Aku Sajakorpi ja Susanna Kaukonen tuovat Kosovon pakolaisina näytelmään väriä ja inhimillisyyttä. Sajakorven trumpetin soitto sohvan sisällä on saavutus.

Petra Karjalainen leiskuu ja hehkuu adoptiolapsen odotuksessaan, mutta muutamat aamupäivän tunnit sekoittavat kaikkien suunnitelmat.

Suorastaan veret seisauttava on Vesa Kietäväinen mafiapomo Boriksena. Tälle miehelle ei kannata ryppyillä.

Voi veljet! -näytelmä ei ehkä ole Ray Cooneyn parhaita, mutta Panu Raipian ohjauksessa näyttelijät saavat siitä kaiken huvin irti. Kun alun pohjustuksesta päästään, esitys alkaa naurattaa. Ei niin, että penkiltä tippuisi, mutta sopivasti. Suurimmat aplodit saa Jukka Puotilan Jorma Uotiselta lainaama ”Ei huono”, joka tulee arviona riemukkaan West Side Storyn I Feel Pretty -pätkän jälkeen. Samanlaisia pieniä nokkeluuksia näytelmä on pullollaan.

Panu Raipia on onnistunut hyvin lavastuksessaan, jossa on tietysti monia tarpeellisia ovia. Elina Vätön kesäisenkirjava puvustus piristää kokonaisuutta.

Entä sitten näytelmän juoni? Sen selittämistä ei kannata edes yrittää, mutta alussa Jukka Puotilan Tom ja Petra Karjalaisen Linda istuvat rauhassa sohvalla ja odottavat adoptiotoimistosta rouva Potteria arvioimaan, voisivatko he saada lapsen. Tomin epäluotettavat veljet tulevat yllättäen kylään omasta mielestään hienon suunnitelman kanssa. Sen jälkeen kaikki on yhtä kaaosta, kuten farssille sopii. Kesäillan viihteenä tämä toimii hyvin.

Edit 19.6.2019: Korjattu Mari Turusen nimi. 

Voi veljet! Tom, Dick & Harry

Käsikirjoitus Ray ja Michael Cooney

Ohjaus ja lavastus Panu Raipia

Pukusuunnittelu Elina Vättö

Äänisuunnittelu Jere Riihinen

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Johanna Vänttinen

Rooleissa Jukka Puotila, Petra Karjalainen, Jukka Leisti, Tommi Raitolehto, Esa Anttila, Mari Turunen, Aku Sajakorpi, Susanna Kaukonen ja Vesa Kietäväinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat