Paikalliset

Kolumni: Paluu hyvinvointivaltioon

Jukka Gustafsson (sd.)

Paluumatka hyvinvointivaltioon alkaa. Miksi juuri nimenomaan hyvinvointivaltioon? Voimme tietysti puhua yhtä hyvin hyvinvointiyhteiskunnasta, mutta käsitteiden välillä on tärkeä ero.

Edellinen Sipilän johtama hallitus valitettavasti harjoitti uusliberalistista politiikkaa. Voitontavoittelun tukemista kansainvälisille sijoittajille, minkä seurauksena väärää politiikkaa terveydenhuoltoon ja julkisen palvelutuotannon alasajoa. Bernerin ja hallituksen ajama taksiuudistus oli myös paljastava esimerkki ideologisesta valinnasta ja siitä, mitä seuraa kun rikkoo toimivan järjestelmän.

Jälkiä pyritään nyt korjaamaan Pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa.

Minulla oli kunnia olla hallitusohjelmaneuvottelijana ”koulutus, sivistys, innovaatiopolitiikka” -ohjelmaryhmässä. Yli kolme viikkoa tiukkaa, mutta rakentavaa keskustelua, mitä juuri nyt pitää tehdä koulutuspolitiikassa.

Suomi on kansainvälisten vertailujen mukaan maineeltaan koulutuksen kärkimaita maailmassa. Mutta oppimiserot, alueelliset ja sosioekonomiset erot uhkaavat suomalaisen koulutuksen menestystarinaa. Vaille toisen asteen tutkintoa jää 16 prosenttia ikäluokasta, vaikka nyky-yhteiskunnassa toisen asteen tutkinto on yhtä tärkeä kuin peruskoulun suorittaminen 20 vuotta sitten.

Eli koulutus on hyvinvointivaltion perusidea, sen peruseetos. Vähäinen koulutus vie helposti köyhyyden ja osattomuuden kierteeseen.

Siksi uuden hallitusohjelman lisäpanostus on miljardi euroa. Kutakuinkin se, mitä uskallettiin vaalien alla puhua. Olen tuloksesta lähes ylpeä. Merkittävä satsaus ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen ja opetuksen laadun parantamiseen. Viiden vuoden ohjelma sisältää 235 miljoonaa euroa.

Subjektiivinen kokoaikainen varhaiskasvatusoikeus palautetaan kaikille lapsille. Ryhmäkoko palautetaan aikuinen–lapsi-suhdelukuun 1/7.

Osana oppivelvollisuusiän nostoa rakennetaan sen sisään erilaisia opinto- ja tukimuotoja, jotka voidaan sisällyttää toisen asteen tutkintoihin esim. kymppiluokat, kansanopistot, työpajatoiminta ja erilaisia valmistavia koulutuksia. Korkeakouluille maksetaan indeksikorotukset koko hallituskauden ja lisäksi lisärahoitusta 40 miljoonaa euroa yliopistoille ja 20 ammattikorkeakouluille.

Koulutus rakentaa nyt entistä enemmän yhteiskunnallista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Koulutukseen ja osaamiseen tehdään kunnianpalautus. Lupaus on pidetty!

Jukka Gustafsson

kansanedustaja (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat