Paikalliset

Nokian vanhat talot avataan yleisölle – Mukana niin julkisia kuin puolijulkisiakin rakennuksia

Branderin torppa on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Rakennus on museokäytössä eikä se ole normaalisti avoinna yleisölle.

Mikko Ovaska / Nokian kaupunki

Nokian kaupunki järjestää ensimmäisen Vanhat talot -tapahtumansa sunnuntaina 16. kesäkuuta. Mukana on 23 vanhaa taloa eri puolilta kaupunkia sekä Siurossa, Pinsiössä ja Tottijärvellä.

 

Vanhat Talot on suosittu tapahtumaformaatti, joita järjestetään joka kesä eri puolilla Suomea. Kaupungin kulttuurikoordinaattori Erika Honkanen kertoo, että nokialaiset ovat olleet erittäin aktiivisia tapahtuman tuomisessa myös Nokialle.

– Tartuimme siihen toiveeseen ja lähdimme toteuttamaan, hän sanoo.

Tavoitteeksi asetettiin parikymmentä taloa, joka saatiin täyteen. Mukaan on saatu rakennuksia, joista osa on rakennettu 1800-luvulla. Honkanen luonnehtii kattausta monipuoliseksi.

– Mukana on niin julkisia kuin puolijulkisiakin rakennuksia. Talonpoikaisia ja vähän uudempaakin. Paikallismuseoita ja yksityiskoteja. Jos joku on kiinnostunut vanhan korjaamisesta tai Nokian historiasta laajemmin, heille löytyy tarjontaa.

 

Yhtenä erikoisuutena mukaan on lähtenyt myös As. Oy Virtasalmentie, vuonna 1951 rakennettu kerrostalo, joka on yksi Nokian vanhimmista.

– Se taitaa olla toiseksi vanhin, mutta tämä on vain kuulokertomaa, toteaa Honkanen.

Asuntojen lisäksi mukana on myös kirkkoja ja museoita.

– Seurakunta on tässä mukana. Kirkot ovat avoinna ja siellä ovat oppaat kertomassa historiasta. Mukana on myös Siuron vanha pappila, joka on nykyään yksityiskotina. Yhdessä vieressä olevan Siuron kirkon kanssa ne muodostavat hienon kokonaisuuden. Pappilassa voi käydä katsomassa, miten se on saanut uuden elämän kun sitä on remontoitu vanhaa kunnioittaen, hän sanoo.

– Mukana on myös Pitkäniemen linna ja sairaalamuseo, jolla on oma historiansa. Linna ei ole yleensä auki yleisölle, mutta siihenkin on mahdollista käydä tutustumassa Vanhat talot -päivänä. Myös yläkerrassa sijaitseva Sairaalamuseo on auki koko tapahtuman ajan.

Yksi mukaan saaduista kohteista on myös 1800-luvun puolivälissä rakennettu Branderin torppa, joka on yksi kaupungin paikallismuseoista.

– Sekin on yleensä auki vain harvakseltaan, huomauttaa Honkanen.

 

Kohteista vanhimpia lienevät Knuutilan kartano, jonka paikalla on ollut asutusta jo 300-luvulta lähtien, sekä Laurilan vanha perintötila Tottijärvellä.

Useimmissa kohteissa on rakennukseen tutustumisen lisäksi viihdyttävää oheisohjelmaa, kuten pop up -kahviloita, musiikkia, pihakirppareita tai taidenäyttelyitä.

Fakta

Nokian Vanhat talot -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 16.6. kello 11-17.

Mukana on 23 vanhaa taloa, jotka sijaitsevat eri puolilla Nokiaa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tapahtuman järjestää Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyökumppaneineen.

Ohjelma, kohteet ja tapahtumainfo löytyvät osoitteesta www.visitnokia.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ylöjärvi järjestää Vanhat talot -tapahtuman29.4.2019 09.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat