Pääkirjoitus: Huumeiden viihdekäyttöä ei ole olemassa

Pekka Ruissalo

Pirkanmaa, Tampere ja kovat huumeet. Tuosta kolmikosta on muodostunut yhdistelmä, joka ei muuten vetovoimaiselle seutukunnalle ole kunniaksi. Samalla puhutaan myös yhdistelmästä, jonka osalta niin vitsit kuin uudet keinotkin ovat vähissä.

Poliisi tekee työnsä parhaan kykynsä mukaan, mutta siltikään kierrettä ei saada katki. Asian ja ilmiön raadollisuudesta kertoi suoraa tekstiä kokenut rikostutkija Jari Kinnunen keskiviikkona ilmestyneen Tamperelaisen haastattelussa.

Kaupanteossa matala ja korkea ovat valttia. Päihdeosastolla tekevät kauppansa niin halvat epilepsialääkenapit kuin yläluokkainen, kallis kokaiinikin.

Asiasta käytävää keskustelua seuratessa on yllättänyt siitäkin, miten arkipäiväistä tämä kaikki on. Jopa siinä määrin, että kun julkisuuden henkilö 1 saa tuomion kokaiiniin liittyvästä huumausainerikoksesta, tekee julkisuuden henkilö 2 siitä puolustelevan julkisen kannanoton saaden tukea ainakin julkisuuden henkilöltä 3. Julkisuuden henkilö 2 vetoaa siihen, että kysymys on ”viihdekäytöstä saaduista vakavista moitteista” puhuessaan ehdollisesta vankeudesta.

Viihdekäytöstä? On oma ja sinänsä perusteltu keskustelunsa puhua siitä, kannattaako vaikkapa alkoholia tai tupakkaa käyttää – edes ”viihdekäytön” näkökulmasta. Terveys tuskin kiittää kummastakaan

Mitä esimerkiksi kokaiiniin tulee, viihde onkin sitten jo kaukana. Käyttäjä voi kuvitella asian omaksi viihdekäytökseen, mutta raha menee suoraan tai välillisesti rikollisille ja puhtaasti rikolliseen toimintaan. Käyttäjä saattaa ajatella, että kuuppa menee hienosti himmeäksi mutta krapulavaikutusta ei ole.

Riippuvuus, väkivalta ja muutokset persoonallisuuteen ovat sen sijaan kiistattomia – jokainen voi todeta asian esimerkiksi viime syksynä julkisuuteen tulleesta, Rantatunnelin maisemissa kuvatusta videosta tai viikolla käräjillä olleen Valkeakosken kaksoissurman julkisesta haastehakemuksesta.

Tuon materiaalin jälkeen ei kannattaisi puhua viihdekäytöstä, vaan vakavasta, yhteiskuntaa todella monin tavoin haittaavasta ongelmasta.

Pekka Ruissalo

Toimittaja

[email protected]

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat