Paikalliset

Kaupunginvaltuutettu vaati Tampereen kaupunkia luopumaan pyöräilijöiden ja kävelijöiden "kyykytysnapeista" – Niistä ei luovuta, mutta Crosscycle-sovellus laajenee

Kuvituskuva

Aku Isotalo /ESM:n arkisto

Tampereen kaupunginvaltuusto keskustelee ensi viikolla liikennevalojen painonapeista.

Kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemi (vihr.) teki painonapeista luopumisesta valtuustoaloitteen viime lokakuussa. Suoniemen mukaan painonapit ovat hankalia pyöräillessä.

– Pyöräilijä joutuu usein nousemaan pyörän selästä ja kurkottamaan nappia jalankulkijoille varatulta tienosalta, painonappi kun on yleensä sijoitettu vain jalankulkijoiden puolelle. Erityisen hankalaa tämä on lukkopolkimien kanssa tai taakkapyörällä liikuttaessa. Talvella painonapit saattavat olla lumikasan takana, eikä niihin ylety nousematta kokonaan pyörän päältä. Nappijärjestelmän vuoksi pyörällä pitää myös kiirehtiä risteykseen painamaan nappia sen sijaan, että voisi lähestyä risteystä sovittaen nopeutensa valonkiertoon, Suoniemi perustelee valtuustoaloitteessaan.

Osa pyöräilijöistä kutsuu painonappeja kyykytys- tai nöyryytysnapeiksi, sillä ne osoittavat kevyen liikenteen kulkijoille alisteisen paikan liikenteessä.

– Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on painonapin avulla osoitettu oma autoilulle alisteinen paikkansa liikennemuotojen hierarkiassa, Suoniemi kirjoittaa.

Valtuustoaloitteen mukaan napeista on harmia myös jalankulkijoille.

– Jos kulkee pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa, painonappia painaakseen joutuu usein kiertämään ja nappiin voi olla vaikea ylettyä, erityisesti talvella, kun lumipolanne haittaa napin saavutettavuutta. Myös monet lastenvaunujen kanssa liikkuvat kokevat painonapit hankalina.

Valtuustoaloitteeseen annetusta vastauksesta käy ilmi, ettei Tampereen kaupunki ole luopumassa painonapeista. Sen sijaan viime kesänä testattua, pyöräilijöille tarkoitettua Crosscycle-sovellusta on tarkoitus laajentaa.

Sovelluksen avulla pyöräilijä saa edessään olevalle reitille painonappipyynnöt automaattisesti sekä muuta pyöräilyreittiinsä ja -matkaansa liittyvää tietoa.

Sovellusta on tarkoitus laajentaa niin, että pyöräilijöille mahdollistetaan sovelluksen avulla liikennevaloetuuksia pyöräilyn pääreiteillä olevilla suojateillä. Sovellukseen voi saada myös tietoa ja ohjeita ajonopeudesta lähestyttäessä liikennevaloja niin, että ei joudu pysähtymään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pyöräilykartoista uudet painokset – Järvireiteille on lisätty myös laivojen aikataulut8.5.2019 08.51
Pappimankeleilla kisan voittoon! – Tampere palkitsi pyöräilymyönteisen työpaikan6.5.2019 12.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat