Paikalliset

Kolumni: Käytä – Korjaa

Minua harmittaa, kun Reino-tossujen ongelma olikin hyvä laatu. Kestivät pahus liian pitkään, kauppa tyrehtyi. Materiaali ja laadukas työ yhdessä on laatutuote. Hyvälaatuinen tuote maksaa aina hieman enemmän ostaessa. Säästö kuluttajalle tulee käyttöiässä, laadussa, mukavuudessa.

Julkisuudessa ei kyseenalaisteta nettikauppojen hiilijalanjälkeä. Pakettia tulee ja menee. Ensin konteissa Kiinasta, sitten kumipyörillä postipisteen kautta kotiin ja... sitten? Halpaa rättiä ei palauteta valmistajalle, vaan se päätyy kaatopaikalle ja mikromuovina Itämereen. Kallista on tämä energia polton kautta.

Vastuullinen kuluttaja osaa arvioida tuotteen elinkaarta, käytettävyyttä ja korjausmahdollisuuksia. Hyviä kenkiä kannattaa korjata. Suututtaa, kun muuten hyvälaatuisen vaatteen ongelmaksi tulee ala-arvoinen vetoketju.

Ammattitaitoinen suutari ja hyväkorjausompelija ovat molemmat tulevaisuuden ammatteja. Tämä edellyttää, että jokainen sukupolvi oppii uudelleen käyttämään rahaa oikein.

Muodikkaasti ja tyylikkäästi voi pukeutua edelleen ympäristöä suojellen. Mieti!

Missä ostamasi tuotteesi on tehty, mistä materiaaleista ja ketkä ovat sen valmistaneet?

Isot halpamerkit ovat toistuvasti jääneet kiinni lapsityövoiman käytöstä, kurjista työolosuhteista on riittävästi faktaa.

Hyvä vaate, sitä voi käyttää, vaihdella asukokonaisuuksia. Olla muodikas ja tyylikäs olematta kuitenkaan mauton.

Hyvillä kengillä on kiva kävellä, sitä vartenhan ne on tehty. Hanki muutama hyvä kenkäpari ja anna kenkien välillä levätä, puhdista ja hoida. Korjauta korkolappu.

Laatu on laatua tuotteessa ja elämässä. Jos hyväkuntoinen vaate on ”kutistunut talvella vaatekaapissa”, sen kehtaa pistää kiertoon.

Joku vähemmän kutistunut jatkaa sitten sen elämää.

Kaupan edellytyksiä pitää yllä ostaja. Miten hän kaupan löytää ja millaisia tuotteita ostaa. Palvelua saa vain, jos on kauppa joka aidosti palvelee. Se ei ole netti, postin tiski ja meriä seilaavat krääsäkontit.

Tarjontaa ohjaavat kuluttajan tekemät päätökset, omat valinnat. Kun laatua kysytään, laatua tarjotaan.

Kokonaisuus ratkaisee, pukeutumisessa ja kaikessa muussakin.

Pekka Peltonen

Tamperelaisen vieraskynä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat