Paikalliset

Näin Tampereesta tuli suomalaisen kokaiinikaupan keskus: ”Kysyntä luo aina tarjontaa”

Uusin kokaiiniin liittyvä oikeudenkäynti alkoi Tampereella kesäkuun alussa.

Pekka Ruissalo

Sisä-Suomen poliisin kokenut rikosylikomisario Jari Kinnunen ei sanojaan säästele, kun mieheltä kysyy näkemyksiä siitä, miten huolestuttavana huumeidenkäytön kokonaistilannetta voi maakunnassa ja Tampereen-seudulla ylipäätään pitää.

 

Huolestuttavana, ja useammasta syystä. Tilastojen valossa huumausainerikoksista epäiltyjen määrä on noussut viime vuosina noin kahden tuhannen epäillyn vuositahtia.

Kinnunen itse on työllistynyt kuukausien ajan kahdessa suuressa, Don Cesar-nimikkeen alla kulkevassa tutkinnassa, jonka keskiössä on ollut kokaiini ja kokaiinin salakuljetus ulkomailta Suomeen. Niissä kokaiinia on liikkunut satoja grammoja ja tuomioita on jaettu kymmenille ihmisille.

– Positiivisia lausuntojakin maakunnan tilanteesta on kuulunut, mutta täytyy sanoa että ne ovat kyllä ihan bullshitiä. Katsotaan vaikka jätevesitutkimusten tuloksia, jotka ovat aivan kiistattomia. Niiden perusteella esimerkiksi amfetamiinin käyttö on kasvanut huomattavasti, Kinnunen sanoo.

 

Miksi sitten juuri Pirkanmaalle on ilmaantunut runsaasti huumekauppaa? Siihen Kinnunen ei osaa antaa yksiselitteistä vastausta, mutta yksinkertaisen selityksen kyllä.

– Huumehommissakin se menee niin, että jotta voi olla tarjontaa, pitää olla kysyntää. Täältä löytyy ja on löytynyt väkeä, joilla on ollut kontakteja ja toisaalta varallisuuttakin lähteä tällaiseen leikkiin mukaan, Kinnunen kuvailee.

Kalliimpien huumeiden ilmaantuminen markkinoille on myös muuttanut rikoksista epäiltyjen sosiaalista profiilia. Syytettyjen penkiltä löytyy koko ajan vähemmän vieroitusoireissaan täriseviä, langanlaihoja narkomaaneja.

– Koko ajan enemmän on tämmöistä pintaliitoporukkaa, ihmisiä joille näyttävä ja makea elämä on tärkeää. Heillä on rahaa, heillä on kielitaitoa, he ovat töissä ja he ovat myös sosiaalisesti lahjakkaita, kertoo Kinnunen ihmisistä jotka ovat usein epäiltyinä esimerkiksi kokaiiniin liittyvistä rikoksista.

 

Varakkaiden ja sosiaalisesti lahjakkaiden ihmisten myötä kielenkäyttöön on tullut ilmaisu viihdekäytöstä. Sellaista puhetta Jari Kinnunen ei ymmärrä alkuunkaan.

– Kun puhutaan vaikkapa kokaiinista tai amfetamiinista, puhutaan aineista jotka ovat äärimmäisen addiktoivia ja joihin liittyy vielä järjestäytynyt rikollisuus. Niiden aineiden kanssa ei ole olemassakaan sellaista asiaa kuin viihdekäyttö, Kinnunen jyrähtää.

Hän toivoo, että jatkossa aiheesta tehtävä valistus on yhä selväsanaisempaa.

– Hyssyttely ei johda asiassa mihinkään, Kinnunen sanoo.

Kovat huumeet Tampereella

Näitä on käsitelty vuoden sisään

26.9.2018 Rikospaikka-ohjelma uutisoi suuresta huumausainetutkinnasta Pirkanmaalla, johon liittyi myös NHL-kiekkoilija Jori Lehterä.

Lehterä sai kokaiiniin liittyvästä huumausainerikoksesta keväällä ehdollista vankeutta, jutun kolme päätekijää tuomittiin pitkiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Jutussa langetettiin tuomioita noin kahdellekymmenelle henkilölle.

3.6.2019 Tampereella alkoi Suomen laajin kokaiiniin ja kokaiinin salakuljetukseen liittyvä oikeudenkäynti. Sen pääepäillyille vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Syyttäjä: Pirkanmaalaismies oli vastassa, kun hollantilaismies lensi Suomeen kehossaan lähes kilon verran kokaiinia – Poliisi nappasi rysän päältä Tampereelta3.6.2019 18.00
Suuri kokaiinin maahantuontiin liittyvä oikeuskäsittely alkaa maanantaina Tampereella – IS: Poliisi epäilee, että Suomeen tuotiin yhteensä 13 kiloa huumeita3.6.2019 08.23
"He ovat ihmisiä, joilla on aiempaa päihderikoshistoriaa" – Poliisi on vanginnut kaksi tamperelaista suureen kokaiinivyyhtiin liittyen11.4.2019 09.14
Jääkiekkoilija Jori Lehterälle ehdollinen vankeusrangaistus – Syyllistyi huumausaineen käyttörikokseen27.3.2019 15.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat