Paikalliset

Pääkirjoitus: Lasikattojen läpi

Sanna Marinilla on edessään äärimmäisen tärkeä hallituskausi Antti Rinteen hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä.

Pekka Ruissalo

Tampere on saanut viiden vuoden tauon jälkeen jälleen ministerin. Hän on SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin, jolle on Antti Rinteen hallituksessa luvassa liikenne- ja viestintäministerin paikka.

Täkäläisesti saavutus on pienen juhlan paikka, sillä edellisestä tamperelaisesta ministeripestistä on kulunut jo yli viisi vuotta. Pia Viitasen tehtävä alle vuoden mittainen tarina asunto- ja viestintäministerinä päättyi huhtikuussa 2014.

Eikä paljosta ollut kiinni, että tamperelaisia ministereitä olisi uudessa hallituksessa kaksi. Vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen hävisi äänestyksen ympäristö- ja ilmastoministerin paikasta juhamietomaisesti yhdellä äänellä – 28-27.

33-vuotiaalle Marinille pesti on kova näytön paikka. Tulevan hallituskauden aikana pelissä on paljon asioita ja näytön paikka on heti: Marinin ministeriedeltäjän, Keskustan Anne Bernerin, osalta Sipilän hallituksen nelivuotiskausi varmisti lähinnä sen, että yritysjohtaja Berneriä alkoivat vierastaa vieraiden lisäksi myös omat.

Lasikattoja pitää lähteä siis jälleen rikkomaan, sillä nuoren naispoliitikon ja ministerin yhdistelmä herättää edelleen monissa vankkoja ennakkoepäilyjä.

Lisäksi seurannassa on taatusti sekin, miten Antti Rinteen tulevaisuus politiikassa etenee. Parhaassa tapauksessa lähivuodet tuovat pöytään lisääkin herkkua: nimittäin SDP:n puheenjohtajan tittelin.

Lasikattoja saatetaan laittaa lähivuosina rikki muuallakin. Vihreiden Maria Ohisalo aloittaa jo kesällä tien, jota pitkin tulevina vuosina on realistista odottaa useankin puolueen käyvän. Nainen puolueen puheenjohtajana, siis.

Tamperelaisittain mielenkiintoa luo Perussuomalaisten tilanne: millainen tie avautuu, jos tamperelaissyntyinen Riikka Purra valitaan puolueensa 1. varapuheenjohtajaksi kesäkuun lopussa Tampereella?

Jos nainen SDP:n keulilla vaatisi monilta pitkää yskimistä, sitä se taatusti vaatisi Perussuomalaisissakin. Lasikattojen läpi ollaan nyt menossa laajalla rintamalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat