Paikalliset

"Haaveilin omasta kesäpaikasta veden äärellä" – Nyt Heli pyörittää omaa kahvilaa Pyynikin uimarannalla

Kahvila toimii aivan uimarannan läheisyydessä Pyynikin hiekkarannalla.

Joonas Alanne

Pyynikin uimarannalla aloittaa tänä kesänä toimintansa kesäkahvila Pyynikin hiekkarannat. Perinteistä kahvilaa ei ole rannalla moneen vuoteen nähty – tiettävästi viimeksi 1960-luvulla.

– Varsinainen kioski on ollut silloin suurin piirtein samassa kohdassa. Huomasin asian sattumalta, kun kävin Vapriikissa tutkimassa asiaa. Me valitsimme tämän paikan, koska halusimme kahvilan hiukan rauhallisempaan kohtaan pois hiekalta. Oli hauska huomata, että jo silloin on ajateltu samalle tavalla, kertoo kahvilan omistaja Heli Kujala.

Kahvilan seinää koristaa suurennos Juhani Riekkalan ottamasta mustavalkokuvasta Pyynikin rannalta 1950-luvulla.

 

Hän myöntää, että oman kesäisen kahvilan pyörittäminen on ollut hänelle jo pitkään unelma. Kujala työskenteli seitsemän vuotta sitten esimiehenä Mustalahdessa kahvila Korteessa, ja tykästyi työhön.

– Isäni ja veljeni olivat siinä osakkaina, ja päädyin sitä kautta sinne. Tykästyin kahvin ja jäätelön tarjoamiseen, ja aloin haaveilla omasta kesäpaikasta veden äärellä. Jossain peruskahvilassa varmasti kyllästyisin.

Kujala halusi kuitenkin tehdä omasta paikastaan tavanomaista kioskia tasokkaamman paikan. Kahvilassa tarjotaan muun muassa gelato-jäätelöitä ja erikoiskahveja sekä alkoholittomia oluita ja siidereitä. Samalla on pyritty pitämään huolta siitä, ettei paikka vaikuttaisi elitistiseltä.

– En halua pyörittää mitään trendipaikkaa, hän sanoo.

Jäätelöannoksiin käytetään hänen mukaansa pääasiassa tuoreita aineksia. Lisäksi tarjolla on erilaisia sämpylöitä ja pullia.

 

Viihtyisyyteen on satsattu Kujalan mukaan erityisen paljon. Kahvila on rakennettu pääasiassa oman suvun voimin kustannusten kitkemiseksi.

– Työtä on ollut valtavasti, hän huokaa.

Varsinaisena kahvilarakennuksena toimii kontti, joka tuotiin paikalle jo vuodenvaihteessa. Nyt sen eteen on pystytetty terassi, josta käsin on helppo tiirailla Pyhäjärvelle.

– Tämä mitä on nyt saatu aikaan alkaa muistuttaa omia mielikuvia siitä unelmien kahvilasta, toteaa Kujala tyytyväisenä.

 

Kahvilayrittäjä aikoo pitää paikkaansa pystyssä läpi kesän pienin kelivarauksin.

– Tämä aukeaa kello 11 aamulla ja pysyy auki niin kauan kuin asiakkaita riittää. En aio lähteä koskaan ensimmäisenä vaan pidän puotia auki niin kauan kuin asiakkaita riittää, sanoo Kujala.

Myös mahdollista talviaukioloa on ehditty jo pohtia. Kevättalvella Kujala on ajatellut avata kahvilan hienoina päivinä asiakkaille ja tarjota näille lämmintä mehua.

Hän ei jaksa tressata sitä, löytävätkö asiakkaat uuteen kahvilaan. Paikka on hyvä. Vain kelien pitää osua kohdalleen.

– Menee miten menee. Ei tässä iässä oikeastaan enää mitkään asiat jännitä, myhäilee 50-vuotias Kujala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tampereen uimavesien lämpötila- sekä levätietoja voi seurata karttapalvelusta myös tänä kesänä4.6.2019 09.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat