Paikalliset

Teatterikaupunki-näyttely avautuu Vapriikissa

Vapriikki.

Sonja Sivonen

Teatterikaupunki-näyttely avataan yleisölle Vapriikissa 7. kesäkuuta.

Vapriikin näyttelyssä kurkistetaan Tampereen teatterihistoriaan. Museokeskuksen mukaan näyttely nostaa esiin kohtauksia perinteikkään teatterikaupungin estradeilta. Keskiössä ovat rakastetut näytelmät Hamletista West Side Storyyn, näyttämöiden tähdet ja jo unohtuneet diivat.

Tampereelle 1800-luvun loppupuolella syttyneen teatteri-innostuksen alkukipinä sai alkunsa kiertävien teattereiden vierailuista. Nuoriso-, raittius- ja työväenseurojen vilkas teatteriharrastus loi pohjan Tampereen kahden suuren teatterin, Työväen Teatterin (TTT) ja Tampereen Teatterin (TT) syntymiselle. TTT perustettiin 1901 ja TT 1904. Kummankin teatterin vaiheisiin on liittynyt vaikeuksien vuosia ja loistokkaita aikoja.

Tärkeä tamperelaisen teatterielämän maamerkki on 1948 perustettu Pyynikin kesäteatteri. Siellä on koettu yleisömenestyksiä kuten Edvin Laineen Tuntematon sotilas, joka piti yleisön otteessaan läpi 1960-luvun.

Tampereen dynaamista teatterikulttuuria ovat rakentaneet alkuvaiheista alkaen valovoimaiset, valtakunnallisestikin merkittävät tekijät. Karismaattiset persoonat kuten Tilda Vuori, Eino Salmelainen ja Olavi Veistäjä ovat jättäneet jälkensä lähtemättömästi teatterikaupungin tarinaan. Armottomana kriitikkona tunnetun Olavi Veistäjän ideasta syntynyt Tampereen teatterikesä vietti viime elokuussa 50-vuotisjuhlaansa. Tampereella on ollut vuosikymmenien ajan myös tärkeä tehtävä teatterialan koulutuksen piirissä.

Monet teatteripersoonat ovat tehneet kaupungissa elämäntyönsä ja saaneet oppinsakin täällä. Eero ja Sylvi Roineen perheen myötä Tampereelle saatiin oikea teatterisuku.

Näyttelyssä nähdään runsaasti Tampereen museoiden kuva-arkiston teatterivalokuvien aarteita. Kuvamateriaalia ja esineistöä lainataan myös muiden muassa tamperelaisilta teattereilta, Teatterimuseosta Helsingistä ja Työväenmuseo Werstaalta. Esineistö kuten teatteripuvut, pukuluonnokset ja lavastepienoismallit elävöittävät näyttelyä, mutta tuovat esille myös näyttämön takaisen työn.

Näyttely herättää henkiin näyttämöiden väkeviä hetkiä historian hämärästä viime vuosiin asti. Se haluaa kertoa myös tamperelaisten teatterirakkaudesta.

Teatterikaupunki-näyttelyssä on oma näyttämö, joka tarjoaa museokävijälle mahdollisuuden astua estradille ja muuttua näytelmän sankariksi tai konnaksi.

Näyttely täydentyy 8.8. avautuvalla HAIR– Tampereen Popteatterin tarina -näyttelyllä. Se sulkeutuu 31.1.2021.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat