Paikalliset

Tampereen keskusta-alueen julkinen sauna yllätti tekijänsäkin

Toimitusjohtaja Pasi Rautanen pulahdusaltaan äärellä.

Pekka Ruissalo

Yleiset saunat ovat tulleet Tampereen keskustaan isolla profiililla viimeisten kahden vuoden aikana. Aivan yksinkertaista niiden alku ei ole kuitenkaan ollut, kerrotaan niin Tullin Saunasta kuin Laukontorilla sijaitsevasta Saunaravintola Kuumastakin.

 

Vaikka kyse on periaatteessa tutunlaisesta konseptista, on siinä mukana myös paljon uusia muuttujia verrattuna vanhan liiton yleisiin saunoihin.

– Kun vastaavaa ei ole aiemmin ollut eikä vertailukohtia aiempiin hankkeisiin, asioita on matkan varrella tarvinnut vähän säätääkin. Alkua voi varmasti kuvata haastavahkoksi, eikä siinä mitään. Tullin Saunan osalta muutokset ovat tarkoittaneet aukioloaikojen tarkistelua, hieman säätöä hintapolitiikassa ja sitä, että sunnuntaisin keittiö on kokonaan kiinni, kertoo Tullin Saunalta Juuso Viira.

Kaupunkilehti Tamperelaisen tietojen mukaan taloustilanteeseen on kuluvan vuoden aikana jouduttu yrittämään rajumpiakin korjausliikkeitä. Viiran mukaan tilanne on otettu rauhallisesti. Toimintaan on koitettu samalla kehitellä uusia ratkaisuja siihen, millaiset toimintamallit kannattavat ja mitkä taas eivät.

– Kyse on toiminnan järkeistämisestä. Kun ei voi peesata Rajaporttia, on tehtävä ja kokeiltava uuden konseptin osalta asioita käytännössä. Tietysti on niinkin, ettei kannata tehdä tappiota tietyillä kellonajoilla: jos silloin ei väki käy, niin se on sitten sillä tavalla. Sauna jatkaa toimintaansa ihan suunnitellusti, toiminta ei ole vaarassa, Viira sanoo.

 

Keskustan julkisten saunakonseptien käyttäjät ovat kaupunkipuheissa myös kritisoineet niiden hintatasoa. Saunaravintola Kuuman Pasi Rautanen ei kritiikkiä yskimättä niele.

– Hinnoittelu tulee siitä, millaiset kustannukset ovat. Täällä on uudet saunat, pulahdusallas josta otetaan vesinäytteet säännöllisin väliajoin ja kaiken kaikkiaan uudet systeemit käytössä. Yritystoiminta myös toimii yksityisellä riskillä.

– Jos tätä taustaa vasten ajatellaan, että asiakas pääsee kello 17 asti 10 eurolla sisään ja opiskelijoilta ja eläkeläisiltä hinta on 8 euroa, niin mielestäni hinnoittelu on tällä tapaa ajateltuna hyvinkin kohtuullista, Rautanen sanoo.

 

Saunojen yrittäjät ymmärtävät toisaalta itsensä ja toistensa haasteet. Molemmilta suunnilta toivotaan, että myös kilpailijalla menee hyvin sillä saunapääkaupungin titteli kiehtoo. Tampere pystyy nykyisellään haastamaan Helsingin täysin tosissaan, niin yrittäjät ainakin uskovat.

– Siinä meillä on tosiaan hyvä tavoite. Helsingissä on Löyly, mutta Tampereelta löytyy useampiakin kohteita johon turistin kannattaa tulla saunomaan. Mitä enemmän kilpailijoita on, se on kaikkien etu ja palvelee tietysti ennen kaikkea meidän yritystoimintaamme, sanoo Pasi Rautanen.

– Jos saisimme kelluvan saunan tuohon edustalle, niin sehän olisi mahtavaa, hän jatkaa asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Juhannussauna lämpiää taas Tampereella – Valtteri Festival julkisti ohjelmistonsa22.3.2019 09.34
Tullin Sauna avaa aprillipäivänä – "Aloitamme maanläheisesti pääsiäisbrunssilla"27.3.2018 20.00
Tullin Saunaa rakennetaan jo – "Jos se toimii paikallisille, se toimii myös matkailijoille"6.1.2018 11.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat