Puheenaihe

5 063 ihmistä joutui pakenemaan kotoaan turvakotiin – miehiä on asiakkaista vain murto-osa

Turvakodit tarjoavat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä tukea, neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille henkilöille ja perheille.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Turvakodit vastaanottivat viime vuonna yhteensä 5 063 asiakasta, jotka pakenivat kotoaan väkivaltaa tai sen uhkaa. Asiakkaista oli aikuisia 2 697 ja lapsia 2 358. Aikuisista asiakkaista naisia oli 2 498 ja miehiä 196.

Edellisvuoteen verrattuna koko asiakasmäärä kasvoi 17 prosenttia eli 730 asiakkaalla, THL:n tilastot kertovat.

Turvakotiin voi hakeutua asiakkaaksi kuka tahansa, jos kokee kotinsa turvattomaksi lähisuhdeväkivallan vuoksi.

Kotoaan paenneiden määrä on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2015 lähtien. THL:n mukaan kasvu alkoi samaan aikaan, jolloin toiminnan rahoitusvastuu siirtyi valtiolle.

– Asiakasmäärän kasvu liittynee turvakotien määrän kasvattamiseen ja turvakotiin pääsyn helpottamiseen, ei lisääntyneeseen lähisuhdeväkivaltaan, THL:n turvakotitoiminnan kehittämispäällikkö Joonas Peltonen arvioi.

Suurin osa asiakkaista tulee turvakoteihin omasta aloitteesta tai sosiaalihuollon ohjaamana. Terveydenhuollon ja poliisin kautta tulee yhteensä noin kymmenesosa.

Kuluvan vuoden aikana turvakotien perhepaikkojen määrä kasvaa 23:lla, jonka jälkeen paikkoja on yhteensä 202. Keski-Suomeen Äänekoskelle avataan uusi seitsemänpaikkainen turvakoti, ja jo toiminnassa oleviin turvakoteihin tulee lisäpaikkoja.

– Turvakotiverkoston kehittämisen lähtökohtana on avata uusia turvakoteja alueille, joilta ne kokonaan puuttuvat ja lisätä perhepaikkoja turvakoteihin, joiden nykyinen paikkamäärä on liian pieni, Peltonen kertoo.

– Mutta missään tapauksessa ei voida todeta, että oltaisiin riittävän hyvällä tasolla.

Lähisuhdeväkivallan vuoksi kotinsa turvattomaksi kokeva voi hakeutua turvaan mihin tahansa turvakotiin kotikunnastaan riippumatta. Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat