Paikalliset

Anna-Kaisa Ikonen kommentoi hallitusohjelmaa: "Rahoituspohja ei jaksa kannatella lukuisia lupauksia"

Anna-Kaisa Ikonen (kok.)

Pekka Ruissalo

Uusi hallitusohjelma julkaistiin eilen pitkien hallitusneuvotteluiden päätteeksi. Kokoomuksen pirkanmaalainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (sd.) pitää hallitusohjelman kestävyyttä edistäviä teemoja hyvänä suuntana, mutta toteaa olevansa keinoista osin eri mieltä.

– Suurin huoleni hallitusohjelmassa on se, että se sisältää suorastaan hengästyttävän määrän lupauksia, joista moni on hyviä, mutta kalliiden lupausten määrä on valtava suhteessa rahoituspohjaan. Kestävyyden nimissä toimia olisi voinut priorisoida ja kohdentaa vaikuttavammin. Peräänkuulutan tässä rakenteellisia työllisyysuudistuksia. Ilman niitä rahoitus ei ole vakaalla pohjalla, jotta lukuisia lupauksia voidaan toteuttaa kestävästi sekä kauaskantoisesti, Ikonen toteaa.

Ikonen kiittää hallitusohjelmaa siitä, että koulutukseen tullaan tekemään panostuksia, mutta toteaa, että toisen asteen panostuksia olisi tullut kohdentaa erityisesti nuorten parempaan tukeen ja painopistettä olisi tullut siirtää vahvemmin varhaisiin vuosiin, jotta koulutuspolku voidaan rakentaa nuorille kestäväksi ja kantavaksi jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Olen iloinen koulutuspanostuksista. Korkeakoulujen indeksijäädytyksen perumisesta kiitän kuitenkin jo päättävää hallitusta, se oli toteutumassa riippumatta hallitusohjelmasta”, Ikonen sanoo.

Erityisesti Pirkanmaan alueen näkökulmasta Ikonen toivoo, että korkeakoulupanostusten sisällä on varauduttu turvaamaan Tampereen yliopiston edellytykset. Ikosen mukaan vain vahvalla osaamisella ja korkeatasoisella tutkimustiedolla Suomi voi menestyä.

– Olen pettynyt, että uudessa hallitusohjelmassa liikennekirjaukset ovat jääneet ympäripyöreiksi ja painottaakin, että pääradan suunnittelutavoitteena on yhä oltava nopeuden ja kapasiteetin lisääminen, sekä suunnittelun ripeä toteutus niin, että pääratakin ehtii mukaan EU-rahoituksen hakuun. Pääradan toteutus on yksi merkittävimmistä liikennehankkeista, jota tulee puskea vahvasti eteenpäin koko Suomen elinvoiman lisäämiseksi. Nyt prosessi vaikuttaa valitettavan hitaalta.

Ikonen tervehtii ilolla kaupunkipolitiikan mainintaa ohjelmassa, mutta jää odottamaan konkretiaa sen ympärille.

– On tärkeää, että metropolialueen ohella muiden suurten kaupunkien, kuten Tampereen kaupunkiseudun, merkitys koko maan kasvulle ja kehitykselle tunnistetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lukiolaisen perhe säästää jopa 2 600 euroa, tupakka-aski maksaa pian lähes 10 euroa – näin hallitusohjelma vaikuttaa sinun arkeesi3.6.2019 16.01
Sofia Vikman Rinteen hallitusohjelmasta – "Lyhytnäköistä vasemmistohallituksen kateuspolitiikkaa"3.6.2019 15.06
Pormestari Lyly ilahtui hallitusohjelmasta: "Antaa edellytyksiä kehittää Tampereen elinvoimaa"3.6.2019 12.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat