Paikalliset

Heval avaa uuden ravintolan Ratinan kauppakeskukseen – Yrittäjä suunnittelee avajaisiin euron kebab-kampanjaa

Hamza Deveci on remontoinut hiljattain Hervannan ravintolan.

Marjo Rämö

Hamza Deveci sai keskiviikkona avaimet keskustaan. Hervannassa legendaarista kebab- ja pitsaravintola Hevalia pyörittävä Deveci laajentaa Ratinan kauppakeskukseen.

– Minulta kysytään aina, miksi keskustassa ei ole Hevalia. Nyt asiakkaiden toive toteutuu.

Heval avataan samaan paikkaan, jossa toimi Eerikin Pippuri Kebab. Pääkaupunkiseudulla tunnettu ravintola vetäytyi hiljattain kauppakeskuksesta, ja Devecille avautui mahdollisuus tavoitella tilaa.

– Ratinaan pääsy ei ollut helppoa. Sain muutama viikko sitten vahvistuksen, että pääsen sinne.

Heval on hyvämaineinen ja pidetty ravintola, ja Devecillä on pitkä yrittäjäkokemus. Tästä huolimatta hänellä on perhosia vatsassa.

– Uuden ravintolan avaaminen jännittää, sillä vuokra on kova. Toisaalta, yrittämiseen kuuluu myös riskinotto.

Deveci perusti Hevalin 18 vuotta sitten Etelä-Hervantaan. Hän sai ystävältään vinkin, että pienessä Helapuiston liikekeskuksessa oli ollut kioskin paikka pitkään tyhjillään.

– Sijainti epäilytti. Rakennuksen takaa ei ollut pitkä matka metsään.

Alkuaikoina Hevalissa oli vain neljä seinää ja 32 neliötä. Deveci teki kebabia yksin piskuisessa kioskissaan. Työpäivät olivat pitkiä, eikä miehen kielitaito ollut kaksinen.

– Se oli raskasta aikaa.

Tieto Hevalin kebabeista kiersi puskaradiossa, ja asiakkaita alkoi tulla Hervannan lisäksi myös muualta.

Vuonna 2007 oli aika laajentaa, ja Heval siirtyi samassa rakennuksessa sijaitsevaan 70-neliöiseen liiketilaan. Pieneksihän sekin kävi.

Vuonna 2016 oli taas edessä laajennus, kun naapurissa toiminut baari lopetti toimintansa. Nyt Hevalissa on neliöitä 240.

Tänä vuonna Deveci teetti Hevaliin 250 000 euron remontin, jossa uusittiin lähes kaikki kebabrobotteja ja ilmastointia myöten. Hän rakennutti myös kauan kaipaamansa portaat kellaritilaan.

– Aiemmin varastoon pääsi vain ulkokautta.

Nyt hänellä on haaveena lasittaa terassi niin, että asiakkaat voivat istua ulkona pitkälle talveen.

– Minulla on pakonomainen tarve keksiä jatkuvasti remonttisuunnitelmia. Siksi pistän liikevaihdosta 5–10 prosenttia säästöön, jotta voin kunnostaa paikkoja.

Deveci muutti Turkista Suomeen vuonna 1999. Hän on kurdi, ja hänellä on suomalaisen vaimonsa kanssa 15- ja 17-vuotiaat tyttäret.

– Hervannan Heval on minun kolmas lapseni. Tämä paikka on minulle hyvin tärkeä, ja siksi olen ostanut tilan omakseni. Toivon, etteivät vakiasiakkaani unohda Hervantaa, vaikka avaankin toisen ravintolan Ratinaan.

Heval työllistää tällä hetkellä kahdeksan henkeä. Myös Devecin tyttäret auttavat isäänsä viikonloppuisin. Kesäkuun alussa Deveci palkkaa Hervantaan yhden hengen lisää ja Ratinaan kolme.

Deveci häärää itsekin Hevalissa päivittäin ja tekee kaikki taikinat ja kastikkeet itse.

– Reseptien salaisuus on tekijän kädessä. Tosin kyllä minä luotan myös työntekijöihini. Heistä osa on työskennellyt Hevalissa 10–15 vuotta.

Kun Heval laajensi vuonna 2007, Deveci myi avajaistarjouksena euron kebabeja. Jono luikerteli ulos asti.

– Päivän päätteeksi kassassa oli 900 euroa.

Hän suunnittelee samanlaista avajaistempausta myös Ratinaan.

– Otan muutaman pitkäaikaisen työntekijän mukaan, ja teemme kebabia liukuhihnalla, hän suunnittelee.

Ravintola Heval

Heval avataan Ratinan kauppakeskuksen kolmannen kerroksen ravintolamaailmaan kesäkuun alussa.

Heval keskittyy Ratinassa kebabeihin. Arkisin on tarjolla myös välimerellinen buffet.

Kesäkuun alussa Heval uudistaa menunsa. Hervannan pitsavalikoimaan tulee muun muassa villisikaa ja strutsinlihaa.

Heval on ollut vuodesta toiseen kärkisijoilla paikallisissa ravintolaäänestyksissä. Viime vuonna Heval oli Tamperelaisen ravintolaäänestyksessä toinen sekä kebabeissa että pitsoissa.

Hevalin suosituin tuote on rullakebab.

Ravintolan nimi tulee kurdin kielestä ja se tarkoittaa suomeksi ystävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Evin tuulettaa tuplasti – Paras Tamperelainen Kebab 2018 ratkesi, lue top 204.1.2019 18.00
Ilta-Sanomat muistelee Yhdysvaltojen entisten presidenttien vierailuja Suomessa: Muistatko, kun Bill Clinton söi kebabia ja tutki vöitä Koskikeskuksessa vuonna 2006?27.9.2018 11.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat