Paikalliset

Tampereelle tulee jälleen uusi paikka pestä mattoja – Se sijaitsee Santalahdessa

Tampereella voi pestä mattojaan nyt myös Santalahdessa. Arkistokuva heinäkuusta 2017, jolloin Marketta Tirri oli pesemässä mattojaan.

Joel Oikari

Tampereen kaupungin uusin matopesupaikka otetaan käyttöön Santalahdenpuistoon toukokuun aikana. Se sijaitsee koirapuiston länsipuolella. Santalalahden matonpesupaikka uusittiin kokonaan puiston remontissa.

Kaupungin alueella on käytössä 19 matonpesupaikkaa, joista suurin osa avataan toukokuun puolivälissä. Korjaustöitä tehdään vielä Ryydynpohjan, Iidesjärven, Alasjärven ja Olkahisten matonpesupaikoilla, mutta nekin saadaan käyttöön toukokuussa.

Kaikilla matonpesupaikoilla on vakiovarustuksena pesualtaat pesulautoineen, mankeli veden puristamiseksi matoista sekä valutuspuomit. Pesupaikkojen pesuvesi otetaan matonpesupaikkojen viereisistä järvistä, ainoastaan Halkoniemen matonpesupaikalla käytetään pesuvetenä vesijohtovettä.

Kaikkien pesupaikkojen jätevedet ohjataan jätevesiviemäriin eikä niitä imeytetä maastoon. Matonpesupaikkojen vedenpumppaus on säädetty siten, että altaita voi käyttää kello 5–21. Altaissa saa pestä vain mattoja ja muita tekstiilejä.

Mattoja ei saa pestä järvissä eikä muissa vesistöissä eikä maallakaan siten, että pesuvedet pääsevät suoraan vesistöön tai ojaan. Maton pesu järvessä likaa vesistöjä aiheuttaen muun muassa veden samentumista, rannan roskaantumista ja leväkasvuston voimistumista.

Mattojen pesu vesistöissä onkin kielletty Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä. Ympäristöystävällisintä on pestä matot siihen tarkoitetulla viemäröidyllä matonpesupaikalla. Autojen pesu matonpesupaikoilla on myös ehdottomasti kielletty.

Matonpesupaikkoja huoltaa ja kunnossapitää Pajapekka Oy, joka on aloittanut uutena kaupungin palveluntuottajana toukokuun alussa. Pajapekka Oy:lle voi antaa pesupaikkoja koskevat vikailmoitukset.

Matonpesupaikoilla on infotaulut, josta löytyvät puhelinnumerot mahdollisia vikailmoituksia ja ilkivaltakorjauksia varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyppiikö matonpesu sinua? – Vauva.fi:ssä leimahti erikoinen keskustelu: "V****taa tämä jokakesäinen matonpesuvouhotus!"13.7.2017 20.20
"Ensimmäiset soitot tulevat usein heti viiden jälkeen" – Jatkuva ilkivalta ja kerjäläisleirit työllistävät matonpesupaikoilla12.7.2017 18.00
HS: Tuleva tutkimus vahvistaa muovimattojen ongelman – huolimaton asennus voi aiheuttaa sisäilmaongelmia15.4.2018 14.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat