Paikalliset

Pispalan suojelukaavan eteneminen tyssäsi taas samaan tonttiin

Tukkitie sijaitsi aikanaan Pispalassa. Tukkitie on säilynyt näihin päiviin asti muuta Pispalaan avarampana.

Tampereen kaupunki

Pispalan II vaiheen suojelukaavan eteneminen tyssäsi jälleen. Yhdyskuntalautakunta ei hyväksy edelleenkään kaavoittajan esitystä, jossa niin sanottu punainen tukkitie suojellaan koko sen leveydeltä. Tukkitie kulkee Ala-Pispalassa useiden omakotitonttien läpi.

Lautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) ehdotti, että kaava palautetaan jo toistamiseen valmisteltavaksi. Häntä kannattivat Ilpo Sirniö (sd.), Reeta Ahonen (kok.), Matti Järvinen (kesk.), Matti Höyssä (kok), Ulla Kampman (sd.) ja Hanna Kallio-Kokko. He voittivat äänestyksen äänin 7–6.

Kaavoittajan ehdotusta kannattivat Sonja Harmaala (vihr.), Jouni Sirén (vas.), Amu Urhonen (vihr.), Natalia Rincón (vihr.), Ossi Aho (ps.) ja Joanna Leino (sd.).

Lautakunnan kokous pidettiin tiistaina.

Ongelma kilpistyy yhteen tonttiin, joka sijaitsee tukkitien lävistämässä korttelissa. Tontille halutaan rakentaa muusta korttelista poiketen kaksi isoa omakotitaloa. Lautakunnan enemmistö on sitä mieltä, että tällainen mahdollisuus on suotava, vaikka se sotiikin suojeluhenkeä vastaan.

Tukkitien suojeluesitys perustuu Museovirastoa edustavan Pirkanmaan maakuntamuseon tekemään selvitykseen. Pispalassa on tähän asti suhtauduttu myötämielisesti tukkitien suojeluun, ja myös kiistellyn korttelin maaomistajat yhtä lukuun ottamatta ovat vedonnet lautakuntaan, jotta alueen puutarhamainen luonne säilytetään myös tulevaisuudessa.

Pispala on luokiteltu Suomessa RKY-alueeksi eli valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Pispalan suojelukaavaa laaditaan Tampereella ympäristöministeriön kehotuksesta.

Yhteen tonttiin kilpistyvällä riidalla on myös isompaa merkitystä, sillä koko kaava-alue on rakennuskiellossa. Rakennuskielto koskee satoja kiinteistöjä. Rakennuskielto kestää niin pitkään, että kaava saadaan tehtyä.

Jos lautakunta olisi päätynyt tiistain kokouksessa kaavoittajan kannalle, suojelukaava olisi tullut julkisesti nähtäville ja siitä olisi voinut antaa muistutuksia. Sen sijaan kaava palaakin taas lähtöruutuun.

Pispalan kaavasta vastaava projektiarkkitehti Minna Kiviluoto ei vielä tiedä, mitä kaavan kanssa seuraavaksi tehdään.

– Päätöksestä on kulunut niin vähän aikaa, ettemme ole vielä ehtineet käsitellä asiaa, hän kommentoi tuoreeltaan.

Hän itse toivoi sitä, että pitkään valmistelu kaava olisi jo edennyt seuraavaan vaiheeseen.

– Nythän ei siis vielä olisi päätetty kaavasta lopullisesti, vaan sen päätöksen tekee aikanaan kaupunginvaltuusto.

Pispalan asemakaava uudistetaan kolmessa osassa.

Ensimmäinen osa on jo saatu valmiiksi, ja nyt on meneillään toinen vaihe. Toisen vaiheen kaava-alue sijaitsee Ylä- ja Ala-Pispalan kaupunginosien alueella.

Asemakaavan laatimisen tavoitteena on Pispalan valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäminen ja alueen hallittu kehittyminen.

Tavoitteena on turvata vielä jäljellä olevan, historiallisesti merkittäväksi arvotetun rakennuskannan ja arvoaluekokonaisuuksien säilyminen sekä mahdollistaa täydennysrakentamisen sovittaminen alueen miljööseen lisäarvoa tuottavalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Moni taho kannattaa tukkitien suojelua – "Kyse on ilmiöstä ja pispalalaisesta aineettomasta kulttuuriperinnöstä"13.2.2019 18.00
Pispalan tukkitiestä on tulossa lihava riita Tampereella – Tukkitie on tarkoitus suojella, mutta millä ehdoin?2.2.2019 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat