Paikalliset

Musiikkiklubi G Livelab aikoo uudistaa keikkaelämykset Tampereella – "Yli satavuotias kansallismaisemassa sijaitseva rakennus, jonka käyttötarkoitus muuttuu täysin"

Keikkapaikka hakee yhä muotoaan mutta avajaiset siintävät jo näköpiirissä. G Livelab Tampereen toimitusjohtaja Annamaija Saarela esitteli G Live Lab -työmaata.

Joonas Alanne

G Livelab Tampere avataan elokuussa Frenckellin pannuhuoneeseen. Kauniissa koskimaisemassa sijaitsevat puitteet näyttävät vielä karuilta. Työmaalla painetaan pitkää päivää, jotta kaikki saadaan valmiiksi ajoissa.

 

Uusi musiikkiklubi kertoo satsaavansa elävän musiikin kokonaiselämykseen. Painotukseen on vaikuttanut se, että tulevaa klubia hallinnoivan Livelaboratorio Oy:n omistaa musiikin ammattilaisten etujärjestö Suomen Muusikkojen liitto.

– Muusikkojen liitolla yleishyödyllisenä toimijana on paremmat edellytykset tehdä tällaista tutkimustyötä klubiakustiikan parissa kuin yksityisillä toimijoilla. Tietenkin mekin pyöritämme tätä liiketoiminnallisilla edellytyksillä mutta taustalla on yleishyödyllinen toimija, jonka tavoitteena on viedä musiikkialaa eteenpäin, kertoo toimitusjohtaja Annamaija Saarela.

Tilojen akustiikan suunnittelusta vastaa Akukon Oy.

– Ideana on päivittää tai viedä tulevaisuuteen klubikonseptia. Siinä mennään äänenlaatu ja ääni edellä. Akustiikkasuunnittelusta puhuttaessa puhutaan yleensä konserttitaloista, jotka on rakennettu klassisen musiikin tarkoituksiin, eikä niinkään klubeista. Se johtuu pitkälti julkisesta rahoituksesta.

 

Frenckellin vanha pannuhuone tarjoaa siis tulevaisuudessa puitteet erilaisille artisteille ja yhtyeille. Rakennus toimi useita kymmeniä vuosia kirjaston lukusalina. Kun lukusali siirrettiin pääkirjasto Metsoon, kaupunki järjesti syksyllä 2016 ideakilpailun siitä, millaista toimintaa tiloissa voisi järjestää.

Tässä vaiheessa Annamaija Saarela astui mukaan kuvioihin. Helsingin G Livelab oli juuri auennut. Saarela otti yhteyttä Muusikkojen liittoon ja kysyi, olisiko heillä kiinnostusta laajentaa konseptia Helsingin ulkopuolelle. Myös Tampereen kaupunki piti ideasta ja valitsi sen ehdotusten joukosta toteutukseen.

– Siinä mentiin puhtaasti tila edellä. Muusikkojen liitto ei etsinyt Tampereelta sopivaa tilaa vaan tämä tila kutsui heitä, luonnehtii Saarela.

Historialliseen ja suojeltuun rakennukseen valmistuva Tampereen G Livelab eroaa siis jo tilojensa puolesta Helsingin sisarestaan, joka sijaitsee vanhassa liikehuoneistossa Yrjönkadulla. Ydinidea on kuitenkin sama.

– Siellä on virtuaali-, sisustus- ja akustiikkaratkaisuilla tehty siitä tilasta hyvä. Tarkoituksena on ottaa klubikokemus ja lisätä siihen hifiä.

 

Kaupungin ideakilpailun voittaja julkistettiin alkuvuodesta 2017 ja siitä lähtien G Livelabin valmistumista on odotettu.

Saarelan mukaan alkuperäisen avajaistavoitteen mukaan toiminnan pitäisi olla jo kovasti käynnissä, mutta historiallisiin tiloihin liittyvät haasteet muuttivat suunnitelmia.

– Meillä on yli satavuotias kansallismaisemassa sijaitseva rakennus, jonka käyttötarkoitus muuttuu täysin. Näistä muodostunut kokonaisuus on vaikuttanut siihen, että suunnittelua on pitänyt tehdä todella huolellisesti.

– Muutostöiden suunnittelu ja lupaprosessit ovat vieneet aikaa, mutta sellainen hyvä vire on ollut koko ajan ilmassa. Viime viikolla kun ohjelma julkistettiin, se sai todella innostuneen vastaanoton. Vaikka Tampereella on todella paljon musiikkitarjontaa, paljon hyviä klubeja ja Tampere-talo, niin meillä on kuitenkin uudenlainen konsepti ja erilainen ympäristö, johon löytyy varmasti yleisöä.

Tällainen keikkapaikka on G Livelab

Uusi musiikkiklubi avataan Tampereen keskustaan 17.8. Vastaavalla konseptilla toimiva ensimmäinen G Livelab -klubi avattiin Helsingissä kolme vuotta sitten.

G Livelab Tamperetta hallinnoi Livelaboratorio Tampere Oy, jonka omistaa Suomen Muusikkojen liitto.

Syksyn ohjelmistosta löytyy lukuisia artisteja ja genrejä, kuten jazzia ja tangoa sekä räppiä ja hip hoppia.

Mukana on niin suurelle yleisölle tuttuja nimiä, kuten Hanna Pakarinen, Jesse Kaikuranta, Mercedes Bentso ja Eino Grön, kuin myös kansainvälisesti tunnustettujakin, kuten jazzmuusikot Jason Moran ja Arild Andersen sekä pianisti Bianca Gismonti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Musiikkiklubi G Livelab aikoo uudistaa keikkaelämykset Tampereella – "Yli satavuotias kansallismaisemassa sijaitseva rakennus, jonka käyttötarkoitus muuttuu täysin"16.5.2019 08.00
Pannuhuoneesta tulossa livemusiikkiklubi – Heinäkuun lopussa alkava remontti maksaakin odotettua enemmän14.6.2018 14.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat