Paikalliset

Tamperelainen opettaja pyöräilee päivittäin yli 30 kilometriä ilmaston vuoksi – "Alle kolmen kilometrin matkoja en aio ikinä ajaa autolla"

Tamperelainen Kaisa Mattila pyöräilee työmatkansa ympäristön vuoksi. Päivittäin matkaa kertyy 30 kilometriä.

Joonas Alanne

Tampereen kaupunki on palkinnut viisi ilmastosankaria, jotka ovat tehneet valintoja ilmaston hyväksi.

Yksi palkituista on Tampereen Annalassa asuva luokanopettaja Kaisa Mattila, joka pyöräilee päivittäin työpaikalleen Lempäälään Kuljun koululle.

– Opiskellessani kauppatieteitä Vaasassa sain ensimmäistä kertaa päähäni, että alle kolmen kilometrin matkoja en aio ikinä ajaa autolla, hän sanoo.

–Valmistuttuani luokanopettajaksi olin aluksi töissä Valkeakoskella, jonne on matkaa 35 kilometriä – joka päivä kärsin tuskaa siitä autosta. Kun sitten sain työpaikan Lempäälästä ajattelin, että se 17 kilometriä on jo mahdollinen.

 

Viime vuonna Mattila pyöräili töihin vain kesäkaudella, mutta tänä vuonna pyörään hankitut nastarenkaat ovat mahdollistaneet matkan tekemisen myös talvikelillä.

– Satunnaisesti voin joutua turvautumaan autoon, jos on esimerkiksi pakollinen lääkärikäynti, jonne en muuten ehdi, mutta muuten en ole joustanut. Kun asian päättää niin ei sitä enää siinä kohtaa harkitse, hän sanoo.

Armollisuutta hän suosittelee myös muille ilmastotekoja harkitseville.

– Ei pidä ajatella niin, että jos ei pääse aina lähtemään pyörällä niin ei kannata lähteä ollenkaan. Jos se on edes kerran viikossa mahdollista niin kannattaa kokeilla.

Mattila aloitti ympäristöystävällisten valintojen tekemisen lukiossa, kun ilmastonmuutoksesta alettiin puhua. Esimerkiksi lentomatkailu on saanut kokonaan jäädä. Viimeksi hän kertoo lentäneensä yhdeksän vuotta sitten häämatkalleen, mutta sen jälkeen kaikki lomat on vietetty kotimaassa.

 

Kolme vuotta sitten hän aloitti työpaikkakasvissyönnin, joka sopi helposti yhteen lapsiperhearjen kanssa.

– Se on ollut kätevää. Meillä on kotona kolme lasta, jotka voivat edelleen syödä lihaa. Nyt olen laajentanut niin, että toinen päivä viikonlopusta on myös kotonakin kasvisruokapäivä, hän sanoo.

– Meillä kotona tätä ei ole koskaan nähty luopumisena. Olemme vain ajatelleet asioita uudelleen. Minusta pyöräily on oikeasti hauskempaa kuin autoilu. Kasviruuistakin olen alkanut pitämään, ja onhan siellä se yksi lihapäiväkin, jos siltä tuntuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viisi tamperelaista ilmastosankaria palkittiin ilmastoteoistaan1.4.2019 08.54
Pyöräilykartoista uudet painokset – Järvireiteille on lisätty myös laivojen aikataulut8.5.2019 08.51
Pappimankeleilla kisan voittoon! – Tampere palkitsi pyöräilymyönteisen työpaikan6.5.2019 12.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat