Paikalliset

Tamperelainen selvitti: Näin näkyy polkupyöräilijä Pirkanmaalla poliisin tilastoissa

Polkupyöräilijät aiheuttavat poliisille hyvin vähän tehtävää Pirkanmaalla. Tuomo Karvonen testaili uutta Jopoaan Keskustorin kupeessa.

Pekka Ruissalo

62 kappaletta. Se on se määrä, joka löytyy kun Sisä-Suomen poliisille laittaa pyynnön selvittää ilmoitukset Pirkanmaalta vuoden 2018 aikana, joihin liittyy polkupyöräilijä.

– Poliisin tietoon tulleet tapaukset liittyivät suurelta osin liikenneonnettomuuksiin, joissa toisena osapuolena oli usein auto ja joissakin tapauksissa jalankulkija. Seuraamuksena niissä tapauksissa, joissa polkupyöräilijä todettiin syylliseksi tapahtuneeseen oli sakko tai huomautus, kertoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikostiedustelu- ja analyysiryhmän rikosylikonstaapeli Juha Ahola.

 

Yleisin poliisin tietoon tulleista pyöräilijöiden rikkeistä näyttää olevan väistämisvelvollisuuden noudattamatta jättäminen. Se ei yllätä Tampereen Polkupyöräilijöiden varapuheenjohtaja Heikki Kerppilää.

– Väistämissääntö on vähän sellainen, että kaikki eivät välttämättä edes koskaan tule oppimaan sitä. Sehän menee niin, että tietä ylittäessä autoilijan tulee väistää jalankulkijaa, mutta pyöräilijää ei. Moni aktiivisemmin pyöräileväkään ei välttämättä muista tätä sääntöä.

– Tampereella on paljon risteyksiä jossa tämän asian vaikutuksen saattaa huomata käytännössä, esimerkiksi Vellamonkadun ja Rongankadun risteys ennen keskustaan vievää alikulkutunnelia, Kerppilä kuvailee.

Se puolestaan häntä hieman yllättää, ettei jalkakäytävällä pyöräilemisestä ole poliisin tilastojen mukaan jaettu vuoden 2018 aikana sakon sakkoa.

Aholan mukaan pyöräilyyn liittyviä rikoksia tai rikkomuksia ei ole tullut poliisin tietoon valvonnan seurauksena. Tämä tieto koskee siis koko Pirkanmaan aluetta, ei ainoastaan Tamperetta.

– Onko noin? Se on hiukan yllättävä tieto. Ajattelin että se voisi olla se yleisin tapa pyöräilijän saada sakko, Kerppilä sanoo.

 

Pyöräilijöiden asemasta ja mahdollisuuksista Tampereella on puhuttu vuosien ajan. Takavuosina tuntui olevan varsin sitkeässä näkemys, jossa aktiivipyöräilijöiden mahdollisuuksia pidettiin enemmän ja vähemmän umpisurkeina.

– Aiheesta kuulee edelleen monenlaista. Palaute on niputettavissa kahteen kategoriaan: toisten mielestä tilanne ei ole muuttunut miksikään, kun taas toiset ovat sitä mieltä että Tampereella kaikki sujuu pyöräilijän näkökulmasta katsoen loistavasti, Kerppilä pohtii.

Hyvä palaute on liittynyt varapuheenjohtajan mukaan autoilijoiden suhtautumiseen.

– Sellaista palautetta on kuullut, että autoilijoiden suhde pyöräilijöihin olisi viime vuosien aikana parantunut jopa selkeästi, kertoo Heikki Kerppilä.

Näin kertovat tilastot

Poliisi ja pyöräilijät kohtaavat toisensa useimmin näissä asioissa

Poliisin tietoon tulleet tapaukset liittyivät suurelta osin liikenneonnettomuuksiin, joissa toisena osapuolena oli usein auto ja joissakin tapauksissa jalankulkija.

Seuraamuksena niissä tapauksissa, joissa polkupyöräilijä todettiin syylliseksi tapahtuneeseen oli sakko tai huomautus.

Yleisin poliisin tietoon tullut rike on väistämisvelvollisuuden noudattamatta jättäminen. Tampereen Polkupyöräilijöiden Heikki Kerppilän mukaan käytäntö on monille yhä epäselvä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Joka kuukausi yli 200 polkupyörää odottaa omistajaansa poliisin löytötavaratoimistossa: ”Myös auton avaimia kannattaisi kysellä”24.11.2018 12.00
Polkupyörät eivät mahdu uusissa taloyhtiöissäkään minnekään – Ministeriö: "Tämä on valtavan iso ongelma"13.8.2018 05.50
Onko joku näistä polkupyöristä sinun? – Sisä-Suomen poliisi takavarikoi kotietsinnällä varastettua omaisuutta, poliisi kehoittaa tarkkaavaisuuteen7.6.2018 10.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat