Paikalliset

Touko Aalto nousi kahdessa vuodessa uransa huipulle ja putosi sieltä samalla vauhdilla alas – 2017 puheenjohtajaksi Tampereella, 2019 ulos eduskunnasta

Kuvanottohetkellä poliittinen tulevaisuus oli vielä vankasti edessä. Tamperelaisen toimittaja tapasi Touko Aallon toukokuussa 2017, kun mies oli jo vankasti menossa Vihreiden puheenjohtajaksi. Huhtikuussa 2019 on mennyt puheenjohtajuus ja nyt myös eduskuntapaikka.

Pekka Ruissalo

Noin kaksi vuotta sitten keväällä Tamperelaisen toimittaja sai yhteydenoton pirkanmaalaiselta vihreältä, joka ehdottomasti halusi että toimittaja tapaisi puolueensa nousevan, nuoren kasvon.

Toimittajasta yhteydenotto kuulosti siinä määrin vakuuttavalta, että hän päätti lähteä vapaapäivänään tätä tapaamaan.

Hämeenkadun kahvilassa pöytään istahti pitkä, runsaasti hymyilevä mies Jyväskylästä, huhtikuussa 1984 syntynyt ensimmäisen kauden kansanedustaja. Haastatteluhetkellä oli noin kuukausi aikaa siihen, kun Vihreät piti Ville Niinistön jälkeisen puoluekokouksensa Tampereen Sampolassa. Aallolla oli esittää suosiostaan tuoreita näyttöjä: mies oli valittu huhtikuussa Jyväskylän kaupunginvaltuustoon asuinpaikkansa ääniharavana.

Lievää ihmetystä herätti se, miksi tamperelaiset olivat halunneet osittain asemoitua juuri Aallon taakse, kun ehdokkaana oli myös Olli-Poika Parviainen, mutta asetelma oli puheiden mukaan Parviaiselle aivan tiedossa ja sikäli ok.

Kesäkuussa 2017 Aalto valittiin Tampereella Vihreiden puheenjohtajaksi. Pian alkoivat vaikeudet: kevääseen noussut gallupsuosio osoitti laantumisen merkkejä ja pian yksityiselämästäkin alkoi kuulua kummia – Aallon vaimo haki avioeroa vain kahden avioliittovuoden jälkeen.

Eron syyksi paljastui suhde helsinkiläiseen vihreiden nuorisojärjestövaikuttajaan.

Lopulta kaikki oli Aallolle liikaa. Mies ilmoitti syyskuussa 2018 sairaslomalle uupumuksen vuoksi. Lokakuussa 2018 mies päätti jättäytyä sivuun Vihreiden puheenjohtajan tehtävistä. Aalto kertoi sairastuneensa masennukseen vuotta aiemmin.

Huhtikuussa 2019 listaan tulee uusi pettymys lisää. 3 073 ääntä ei riitä edes kansanedustajan paikkaan Keski-Suomesta.

On kulunut vain alle kaksi vuotta siitä, kun mies valittiin puolueensa puheenjohtajaksi Tampereella. Uraansa miettii nyt myös Olli-Poika Parviainen, Aallon kahden vuoden takainen kilpakumppani: myöskään hänen äänimääränsä ei riittänyt paikkaan eduskunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat