Paikalliset

"He ovat ihmisiä, joilla on aiempaa päihderikoshistoriaa" – Poliisi on vanginnut kaksi tamperelaista suureen kokaiinivyyhtiin liittyen

Suuressa huumetutkinnassa on vangittuna kaksi tamperelaista. Keskusrikospoliisin mukaan molemmilla on entisyyttä päihderikoksista.

Poliisi tiedottaa, että se on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa huumeiden maahantuontiorganisaation epäillään tuoneen noin 13 kiloa kokaiinia Alankomaista Suomeen vuosina 2017–2018. Poliisi epäilee, että huumausainetta on tämän jälkeen levitetty sekä Tampereen seudulle että pääkaupunkiseudulle.

Tutkinnasta vastaavan Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jari Rädyn mukaan vangittuna on nyt seitsemän ihmistä, joista kaksi poissaolevana. Viidestä ihmisestä kolme on hollantilaisia, kaksi tamperelaista.

– He ovat ihmisiä, joilla on aiempaa rikoshistoriaa ja myös päihteisiin liittyvää, Räty vahvistaa Tamperelaiselle.

Kokaiinin hinta katukaupassa on tullut alaspäin, mutta sitä voidaan pitää edelleen kalliina huumeena. Tämä rajaa käyttäjäkunnasta niin sanotusti sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevat ihmiset pois.

– Aineen kansankielinen nimityshän on vauhti: siitä tulee voimakkaita mielihyvän tunteita ja krapulavaikutusta ei ollenkaan, Räty kertoo.

Tutkinnasta ovat vastanneet Sisä-Suomen poliisilaitos ja Keskusrikospoliisi. Kokonaisuuden ensimmäisestä osiosta annettiin tuomio Pirkanmaan käräjäoikeudessa 27. maaliskuuta. Siinä poliisi selvitti kolmen kokaiinikilon tuomisen Suomeen.

– Kokonaisuus on suurin koskaan Suomessa paljastettu kokaiinin maahantuonti- ja levitystapaus, ja sen tutkinnassa on tehty tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. Alankomaissa on tehty kokonaisuuteen liittyen useita kiinniottoja, kotietsintöjä ja kuulusteluita, kuvaa Räty.

Valmistumassa olevassa esitutkinnassa kokaiinin maahantuonnista epäillään 17:ää henkilöä ja sen levittämisestä on epäilty 16:ta henkilöä. Levittämisen osalta käräjäoikeus on antanut tuomionsa tammikuussa ja parhaillaan syyteharkintaan on siirtymässä maahantuontiosuus.

– Poliisi epäilee, että kuriirit ovat kuljettaneet kokaiinin Alankomaista Suomeen kehonsisäisesti 21 erillisessä erässä. Kahdessa tapauksessa kokaiinierän hankkiminen Alankomaista jäi yritykseksi. Organisaation pääepäillyt ovat toimineet Tampereelta käsin, Räty sanoo.

Kokonaisuuden tutkinta sai alkunsa, kun poliisille ilmeni alkuvuodesta 2018, että Tampereella liikkuu kokaiinia enemmän kuin koskaan. Myös vuoden 2017 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimusten tulokset tukivat kertomusta kokaiinin käytön voimakkaasta kasvamisesta alueella.

Poliisi sai kokaiinin levittämiseen ja maahantuontiin liittyvät keskeisimmät henkilöt tietoonsa oman tiedonhankintansa avulla. Viime lokakuussa poliisi otti kiinni Suomeen saapuneen alankomaalaisen miehen, jolta takavarikoitiin 833 grammaa kokaiinia ja 30 000 euroa käteistä rahaa. Sen jälkeen otettiin kiinni maahantuontiin liittyvä suomalainen pääepäilty sekä muita asiaan liittyviä epäiltyjä Alankomaissa ja Suomessa.

Maahantuontia käsittelevä esitutkinta siirtyy syyteharkintaan lähiviikkoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa jälleen iso huumepaljastus: Suomeen ja Pirkanmaalle tuotiin Hollannista yhteensä 13 kiloa kokaiinia10.4.2019 22.29
Suuren kokaiinijutun käsittely jatkuu perjantaina – Asia varmistui: Jori Lehterää kuullaan videoyhteydellä18.2.2019 11.05
Tampereella käytetään yhä enemmän kallista bilehuumetta – Kenttäpoliisien takavarikoima kokaiinimäärä on vain jäävuoren huippu23.1.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat